Suudi Arabistan Oturum İzni
Suudi Arabistan oturum izni, Suudi Arabistan’a gelen yabancı kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için düzenlenmiş uygulamalar içermektedir. Çalışma vizesi ile Suudi Arabistan’a gelmiş olan yabancıların ülkeye giriş tarihlerinden itibaren 90 gün içerisinde oturum izni alma zorunlulukları bulunmaktadır.
Çalışma ofislerine yapılacak olan ilk başvurular doğrultusunda oturum izni almak isteyen yabancıların belli prosedür ve yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Böylelikle Suudi Arabistan’da geçirilen süre içerisinde yabancıların hayatlarının kolaylaştırılması sağlanmaktadır.
Telefon hattı açtırma, banka hesabı açtırma ve para ile alakalı işlemler yapma, konut kiralamak ve fatura işlemleri yapmak için zorunlu tutulan oturum izni aynı zamanda çalışma hayatını düzenleyerek işçi ve işveren arasındaki çalışma akitlerini resmi kanallara bağlayarak güvence altına almaktadır.
Suudi Arabistan oturum izni başvurusunda bulunabilmek için kadınlarda 45 yaş, erkeklerde ise 60 yaşının altında olma şartı vardır. Bununla birlikte Suudi Arabistan oturum izni 2 yılda bir yenilenmesi gereken bir prosedürdür.
Suudi Arabistan oturum izni sahibi olan yabancı kişiler, oturum izni sayesinde evli ise eş ve çocuklarının kendisini ziyaret etmesini bu yolla sağlayabilmektedir. Kişinin çocuğu 18 yaşının altında ise 14 günlük Suudi Arabistan ziyaret vizesi alabilir, sonrasında belli bir ücret karşılığında bu süre 30 güne çıkartılabilir.
Çalışma vizesinde ve diğer işlemlerde de yaygın olarak kullanılan kefalet sistemi oturum izni alırken de geçerli ve zorunlu olduğundan, kefiliniz bir şirketten ziyade şahıs ise bu şahsın Suudi olma zorunluluğu bulunmaktadır. Suudi Arabistan oturum izni konusunda yeni uygulamaya gitmeye hazırlanan Suudi Arabistan Pasaport İdaresi (Cevazat) kaynakları; 1 yerine 5 yıllık oturum izni uygulamasına geçileceği bilinmektedir.
Suudi Arabistan Konsolosluğu, Suudi Arabistan Oturum İzni İşlemleri
Suudi Arabistan oturum izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da ülkedeki diğer yabancı vatandaşlar gibi Medine-i Münevvere’ ye başvurarak kimlik bilgileri ile pasaport bilgilerini de beyan ederek oturum izni başvurusunda bulunmalıdırlar. Yapılan başvuru ardından Arabistan oturum izni talebi Suudi Arabistan Ankara Büyükelçiliği ya da Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’na iletilerek değerlendirmeye alınmaktadır.
Suudi Arabistan oturum izni, başvuruda bulunan kişinin kişisel durumu, ülkeye hangi kategorideki vize ile giriş yaptığı, Suudi Arabistan’da kalma amaç ve niyeti gibi kişiden kişiye değişiklik gösterebilecek durumlara göre farklı evrak taleplerini gerektirebilmektedir. Bu nedenle, yapılan başvuru ve sonraki prosedürlerin süreleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Çalışma vizesi ile gelmiş olan kişilerin Mekteb-al Amel ( çalışma bürosu)’e bildirilmesi gerektiği gibi diğer koşullarda oturum izni talebinde bulunabilmek için kadınlarda 45, erkeklerde 60 yaşın altında olma zorunluluğu vardır.
Suudi Arabistan’da Oturum İzni için Gerekli Evraklar
- Yeni çekilmiş, güncel arka fonu beyaz 2 adet 4,5 x6 cm ebatlarında fotoğraf
- Nüfus Cüzdanının arkalı önlü A4 formatında çekilmiş renkli fotokopisi
- Apostilli sabıka kaydı
- İkametgâh Belgesi
- Suudi Arabistan başvuru formu (bilgisayar ortamında doldurulmalıdır)
- İş ziyaretleri için Çalışma Bakanlığından alınmış çalışma izni
- İş amaçlı ziyaret için, çalışılacak olan alanda yetkinliği gösteren sertifika, belge, diploma.
Bize Ulaşın!