Slovakya Turistik Vizesi
Slovakya turistik vizesi, Slovakya’ya turistik amaçla seyahat etmek için alınan bir vize türüdür. Slovakya vizesi başvuru işlemlerinde Slovakya’yı ziyaret sebebinin net ve tam olarak belirtilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla vize kategorisinin doğru belirlenmiş olması vizenin olumlu sonuçlanmasının yolunu açmaktadır.
Slovakya turistik vizesi, ülkeye seyahat etmeyi planlayan umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir. Slovakya turistik vizesi onaylanan başvuru sahibi seyahatini Slovakya’dan başlatması durumunda Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkında sahip olmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti diğer resmi pasaportları olan hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları 90 günü aşmamak koşuluyla vizeden muaf olmaktadırlar.
Slovakya ülkesi Schengen bölgesine dahil olan bölgelerden biri olduğu için Schengen vizesi başvurusunda bulunmak gereklidir. Eğer seyahat edilecek ülke Schengen alanındaki birkaç ülkeyi kapsıyorsa hangi ülkede daha çok kalınacaksa o ülkeden vize başvuru yapmak önem taşımaktadır.
Slovakya turistik vize nasıl alınır çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Vize başvurularında yerine getirilmesi gereken bir takım prosedürlere yer verilmektedir. Bunlardan ilk vize başvurusuna uygun evrak listesini hazırlamanızdır.
Slovakya turistik vizesi evrak listesi tüm başvuru yapacak olan vatandaşların statüsüne göre belirlenmiştir. Seyahat amacı olan turist gezinize uygun belgelere yer verilmiştir.
Slovakya turistik vizesi için başvuru evraklarından en önemli belgeler arasında yer alan vize başvuru formudur. Formun tam ve eksiksiz bir şekilde doldurulması vize başvuru sürecinin doğru yürütülmesini sağlamaktadır. Başvuru sahibi eğer 18 yaşından küçükse başvuru formunda hem anne hem de babanın imzası bulunmalı ve form ıslak imzalı olarak beyan edilmelidir.
Slovakya turistik vize başvuruları Slovakya Konsolosluğu ve konsolosluğun yetki verdiği vize başvuru merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Ziyaretin amacı ve süresi net bir şekilde belirtilmeli, konaklama ve ulaşım rezervasyon bilgileri başvuru dosyasına konmalıdır.
Slovakya turistik vize başvurusunda bilinmesi gerekli olan en önemli detay vize başvuru dosyasının eksiksiz olarak hazırlanmasıdır. Başvuru dosyasında eksik evrak olması halinde vize talebi ret ile sonuçlanabilmektedir.
Aynı zamanda evrakların güncel olması ve seyahat tarihlerinin uyumlu olarak düzenlenmiş olması önem arz etmektedir. Pasaportun geçerlilik süresi seyahat tarihinden sonra en az 3 ay olmalıdır.
Önemli not: 25 Eylül 2021 tarihinden sonra herhangi bir Schengen üye ülkesine parmak izi ibraz etmemiş vize başvuru sahipleri biyometrik bilgilerini parmak izi (VIS) merkezinde, parmak izi ibraz etmek üzere davet edilecektir. Söz konusu olan tarihten sonra Schengen vizesi almış olan kişilerin parmak izi bilgileri 5 yıl süreyle geçerli olacağından parmak izi için başvuru merkezlerine gitmelerine gerek bulunmamaktadır.
Scehengen parmak izi (VIS) işleminden muaf olan vize başvuru sahipleri yetkili vize merkezinde parmak izi beyan etmesine gerek kalmadan, Türkiye’nin her yerinden gerekli evrakları kargo veya kurye ile göndererek başvurularını vize merkezleri, seyahat acenteleri aracılığıyla gerçekleştirebilirler.
Slovakya turistik vize bir Schengen vize türüdür. Bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya seyahatini gerçekleştirmek için en başta gelen sebeplerin başında doğal güzellikleri ve tarihi dokusu gelmektedir. Slovakya’nın yüksek dağları kış turizmi için ideal seçeneklerden biridir. Dünyada en iyi korunmuş tarihi eserler bu ülkede yer almaktadır.
Başkent Bratislava, Slovakya seyahatine başlamak için iyi bir şehir olacaktır. Bratislava tarih süresince değişik güçlerin egemenliği altına girmiştir.
Farklı kültürlerin etkisi altında kalmış olması şehrin yemek kültüründen, edebiyata kadar her alanında gözlemlenebilir. Eski şehir olarak bilinen Stare Mesto geleneksel yapının en çok korunduğu bölgelerden biridir.
Slovakya turistik vizesi için gerekli evraklar
Vize başvuru formu
Başvuru sahibi tarafından tam ve eksiksiz vir şekilde doldurulup imzalanmış başvuru formu.
Pasaport
Seyahat sonrası için en az 3 ay geçerliliği olan pasaport. Pasaportun bilgi sayfasının ve daha önce alınan vizelerin fotokopisi.
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Başvuru sahibinin T.C. kimlik numarasının yer aldığı kimlik fotokopisi.
Fotoğraf
2 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz 35x45mm ölçülerinde biyometrik ölçülerde fotoğraf.
Uçak ve otel rezervasyonları
Uçak bileti ve otel rezervasyonlarının başvuru evrakları arasında bulunması gerekmektedir.
Seyahat sağlık sigortası
Ülkede geçirilecek zamanın tamamını kapsayan, sağlık gerekçesiyle ülkeye geri dönüş, kalınan süre boyunca tıbbı müdahele gibi ortaya çıkabilecek tüm masrafları kapsayan seyahat sağlık sigortası.
Başvuru sahibi çalışansa;
- Güncel tarihli şirket evrakları; faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri.
- Barkodlu sgk işe giriş bildirgesi ve barkodlu 4A hizmet dökümü
- Maaş bordroları. Son 3 aylık, kaşe ve ıslak imzalı
- Güncel tarihli banka hesap özeti. Son 3 aylık, en az 40.000 TL bakiyesi olan kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleriyle birlikte.
Başvuru sahibi şirket sahibi ise;
- Güncel tarihli şirket evrakları; faaliyet belgesi, sicil gazete, vergi levhası, imza sirküleri fotokopileri.
- Barkodlu sgk hizmet dökümü (4A, 4B, 4C) Kişiler durumlarına uygun dökümü almalıdır.
- Güncel tarihli banka hesap özeti. Son 3 aylık, en az 40000 TL bakiyesi olan kaşe, bankanın kağıdına, ıslak imza ve banka imza sirküleriyle birlikte temin edilmelidir.
Başvuru sahibi çiftçi ise;
- Çiftçilik odası kaydı belgesi. Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi
- Banka hesap özeti. Son 3 aylık banka hesap hareketliliğini içeren belgede en az 40000 TL bakiye bulunmalı, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile birlikte temin edilmeli.
Başvuru sahibi emekli ise;
Banka hesap özeti. Son 3 aylık, emeklilik maaşının yattığını gösterecek şekilde, en az 40000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte ve belge orjinal ıslak kaşeli olmalı.
Başvuru sahibi Eczacı-Doktor-Avukat-Mühendis-Dişhekimi ise;
- Meslek kimlik kartı fotokopisi
- Banka hesap özeti. Son 3 aylık, en az 40000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte / belge orijinal ıslak kaşeli olmalıdır.
- Doktorlar için; Tabipler odası kaydı
- Avukatlar için Baro kaydı.
Başvuru sahibi devlet memuru ise;
- Çalışma belgesi veresmi izin belgesi, imzalı ve mühürlü
- Görev kimlik kartı fotokopisi
- Maaş bordrosu. Son 3 aylık, imza ve mühürlü
- Banka hesap özeti. Son 3 aylık, en az 40000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve banka imza sirküleri ile birlikte/ belge orijinal ıslak kaşeli olmalı.
Slovakya turistik vize ücreti 2024
Slovakya turistik vize ücreti belirli dönemlerde değişiklik gösterebilmektedir. Slovakya turistik vize, aile ziyareti, ticari vize gibi kısa süreli vizelerin ücreti ve uzun süreli ulusal vize ücretleri değişmektedir. Slovakya turistik vize ücreti vize merkezi koordinasyon ücreti, konsolosluk harç giderlerini kapsamaktadır.
Slovakya turistik vize başvurusu herhangi bir nedenden dolayı ret olduğu takdirde vize ücreti iade edilmemektedir. Güncel ücretleri hemen Hermes Vize’den öğrenebilirsiniz.
Slovakya turist vize kaç günde çıkar?
Slovakya turistik vize işlemlerinin eksiksiz ve tam bir şekilde sunulması halinde ortalama olarak 10 iş günü içerisinde vize sonuçlanmaktadır. Ancak konsolosluğun randevu tarihlerinin yoğun olması ve ek evrak istemedi gibi durumlar vizenin çıkış süresini uzatabilmektedir.
Slovakya turistik vize başvurusu seyahat tarihinden en az 20 gün içinde yapılması tavsiye edilmektedir. Konsolosluk gerekli görürse başvuru sahibini görüşmeye davet edebilmektedir.
Slovakya turistik vizesi randevu işlemleri gereklidir. Vize başvurularında randevunuz olmaması halinde işleminiz kabul edilmeyecektir. Hermes Vize uzmanlarından hemen danışmanlık alabilirsiniz.
Bize Ulaşın!