Rusya Oturum İzni
Türkiye ve Rusya arasında geçmişten günümüze kadar süre gelen yardımlaşmacı diplomatik ilişkilerde ve sosyal hayat bağlamında ülkelerin vatandaşları oturum izni başvuruları yapmaktadırlar. Rusya ve Türkiye arasında son yıllarda gelişen ticari ilişkiler Rusya’daki iş olanaklarının arttırmasıyla ve iki ülke arasında büyüyen ticaret hacminin büyümesi ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya’da oturum ve çalışma izni taleplerinde artışa yolaçmıştır. Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan ikili anlaşmalarla her iki ülkenin vatandaşlarının oturum izni işlemlerinde özellikle son yıllarda kolaylıklar sağlanmaktadır.
Rusya Oturum İzni Nasıl Alınır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya’da oturum izni ve çalışma izni alabilmeleri vize prosedürleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Rusya Federasyonu her yıl, yılın belirli dönemlerinde oturum izni ve bununla bağlantılı olarak çalışma izni vermektedir. Oturum ve çalışma vizesi başvurularında Rusya Federasyonu her yıl eyalet başına 1500 – 3000 kişiye çalışma ve oturum izni vermektedir.
Rusya oturum izni ve çalışma izni için başvurular genellikle her yıl Ocak ayında başlayıp Şubat ayında sonuçlandırılmaktadır. Rusya’ya geçici vize ile gelenler oturum ve çalışma izni alabilmek için öncelikle savcılıktan temiz sabıka kayıtlarını almalıdırlar. E-devlet aracılığı ile aldığınız sabıka kaydınızı bulunduğunuz bölgedeki savcılığa ibraz etmeniz gerekmektedir. Savcılığa ilettiğinizi sabıka kaydınızı apostil yaptırmanız gerekecektir. Sabıka kaydının uluslararası bir belge olacağı için apostil şartının kesinlikle yerine getirilmesi gerekmektedir.
Unutulmaması gereken nokta Rusya oturum ve çalışma vizesi için gereken evrakların Rusya’daki noterliklerden onaylı olması zorunlu bir koşuldur. Türkiye’den sabıka kaydı alındıktan sonra süreci tamamlayacak işlemlere Rusya’daki göçmenlik bürosuna başvuru yapılarak devam edilmesi gerekecektir. Rusya’da yaşayacak olduğunuz yerin (federal bölge) göçmenlik bürosuna başvuruda bulunmanız gerekecektir. Rusya oturum ve çalışma izni başvuruları başvuruları şahsen kabul edilmektedir.
Rusya Federasyonunda oturum izni 3 kategoriye ayrılmaktadır: Rusya’ya geçici süreyle gelenler, geçici oturma iznine sahip olanlar ve Rusya kalıcı oturum iznine sahip olanlar.
Rusya’da alınan geçici oturum izni 3 yıl süreyle verilmekte olup 3 yılda bir yenilenmelidir. Yenileme işlemi yapmayanların kaçak çalışan durumuna düşerek sınır dışı edilmeleri söz konusu olabilmektedir.
Rusya Oturum İzni Gerekli Belgeler
- Sabıka Kaydının tercümesi (Rusya’daki bir noterden onaylı)
- Pasaportun tercümesi (Rusya’daki bir noterden onaylı)
- 4 Adet Fotoğraf (3,5 x 4,5 cm ebatlarında, fon beyaz)
- Başvuru formu
Önemli Uyarı: Bu evraklar Rusya Federasyonundaki göçmenlik bürosuna ibraz edilecek olup, Türkiye’deki Rusya Konsolosluklarına başvuru yapılmamaktadır. Eğer belgelerin tercümesini Türkiye’de yaptıracak olursanız, bu işlem Rusya’da geçersiz sayılmaktadır. Tercümeler Rusya Federasyonuna bağlı noterler tarafından onaylanmalıdır.
Rusya Devleti tarafından belirlenen kriterlerin dışında geçici oturma izni aşağıdaki koşullara göre de verilebilmektedir.
- Rusya Federasyonunda ve eski Sovyetler Birliğinde doğmuş olanlar
- Çalışamaz durumda olan engelliler
- Rusya Federasyonu vatandaşı olan engelli çocuğu olanlar
- Rus vatandaşı ile evli, olarak resmi ikameti Rusya Federasyonunda olanlar
- Rusya’ya yatırım yapma amacıyla gelenler
Rusya Geçici Oturum İzni
Rusya’da uzun süreli ikamet etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yaşayacakları veya yaşamakta oldukları federal bölgedeki Rusya göçmenlik bürosuna aşağıdaki evrakları ibraz etmelidirler
- Rusya geçici oturum izni başvuru belgesi
- Kimlik
- Sınır polisi veya Rusya federal göç bürosu tarafından damgalanmış Göçmen Kartı
- Geçici oturum izin talebi için ödenen ücretin faturası
- Başvuru sahibinin bulaşıcı hastalık (HIV, tüberküloz vb.) taşımadığını gösteren belgelerin başvuru tarihinden 30 gün önce Rusya’daki yetkili tıbbi kurumlardan alınmış olması koşulu vardır.
- Gelir beyannamesi (2 nüsha) İşyerinden, vergi dairesinden, yardım parası ya da emekli maaşı, nafaka parasının alınması konusunda sosyal yardım kurumunun belgesi, banka hesap numarası, dilekçe sahibini geçindiren kişinin geliri. Gelir beyannamesinde toplam yıllık gelir ve aylık gelirin belirtilmesi gerekmektedir.
- Rusya’ya giriş yapılan tarihten itibaren 1 yıl içinde, başvuru sahibin federal vergi dairesi kurumuna kaydını yaptığını gösteren belge.
Rusya geçici oturum izni alındıktan sonra her yıl Ocak ve Şubat arası dönemde oturum iznini (ilemeti) teyit amaçlı gelir ya da maaşı belgeleyen vergi kayıt belgesi ile ilgili göç birimine ibrazda bulunulmalıdır.
Bize Ulaşın!