Romanya’da Eğitim
Romanya ideallerine sahip çıkmak, ve üniversite sınavının sonucuna göre değil, kendi potansiyel ve hedeflerine göre bir eğitim ve kariyer yaratmayı amaçlayanlar için mükemmel bir çözümdür. Tıp okumak isteyen bir aday, yeterli puan alamadığı için istemeyerek biyoloji öğretmenliği okumak, mühendis olmak isteyen bir aday işletme okumak zorunda kalmamalıdır. Romanya üniversitelerine giriş için üniversite sınavında başarılı olma şartı aranmıyor.
Okul Öncesi EğitimBu tür eğitim çoğu devlete ait özel kurumlarda Kindergartens (grǎdinite)- verilmektedir. Katılım isteğe bağlı olup parasızdır.normal programlar (günde 5 saat) uzun programlar (günde 10 saat) haftalık programlar (haftada 5 gün) Okul öncesi eğitim, yaş gruplarına göre düzenlenir: 3-4, 4-5, 5-6 yaş grupları.
Öğretim yılı iki dönemden oluşur.Haftada 5 gündür.Dersler 50 dakikadır.İlkokul eğitiminin ilk yıllarında haftalık ders saati sayısı 18-20;genel Orta Öğretim Birinci Devre eğitiminin son yıllarında 29-30;Sanat ve Ticaret Okullarında 30lise eğitiminin alt aşamasında 32’ye kadar çıkmaktadır. DERSLER:
Dersler öğretim programında belirtilen 7 alana göre gruplara ayrılmıştır:dil ve iletişim, matematik ve doğa bilimleri, insan ve toplum, sanat, beden eğitimi, teknoloji, danışmanlık ve rehberlik.Ana dersler Rumence, yabancı diller, Romanya tarihi ve beden eğitimidir.
Bitirme yılı, Ortaöğretim İkinci Devreye katılabilmek için gerekli eğitim seviyesine ulaşma ve daha yüksek bir mesleki yeterliliğe kavuşma olanağı sunar.Orta Öğretim İkinci Devre (Liceu’nun üst aşaması), ortaokul sonrası eğitime ya da yükseköğretime devam edebilme yolunu açan genel dersleri ve uzmanlık derslerini verir. Ortaöğretim sonrası eğitim, öğrencileri daha yüksek bir mesleki yeterlilik düzeyine hazırlar ve sonuç olarak öğrencilerin iş bulmasına olanak sağlar Yükseköğretim, üniversite kolejlerinde (colegii universitare) verilen kısa süreli eğitimi(2 yıldan 3 yıla kadar)üniversiteler, enstitüler veya akademilerde verilen uzun süreli eğitimi (4 yıldan 6 yıla kadar)Resmi öğretim dili Rumen’cedir; ancak tüm eğitim-öğretim düzeylerinde, öğretim aynı zamanda azınlık gruplarının dillerinde de yapılmaktadır (Macarca, Almanca, Sırpça, Ukraynaca, Çekçe, Hırvatça, Türkçe, Rromani). Ortalama sınıf büyüklüğü 20 öğrenci olarak hesaplanmıştır. Kanunen bir sınıfta bulunması gereken öğrenci sayısı 10 ile 30 arasındadır. Sınıflarda karma eğitim verilmektedir ve sınıflar aynı yaşa sahip çocuklardan oluşmaktadır.
ROMANYA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ
Romanya üniversitelerine kaytta ÖSS sınavında biryeri kazanmış olma şartı aranmıyor. Adaylar lise diplomalarıyla başvuru yapabiliyor. Lisede almış oluğunuz ağırlıklı eğitime paralel olarak istediğiniz bölümde okuyabilirsiniz.Romanya’da lisans eğitimi 3 yıl ( bazı mühendislik bölümlerinde 3.5 yıl), Master eğitimi ise 2 yıl surer. Tıp eğitimi 6 yıl, Diş Hekimliği ve Eczacılık ise 5 yıldır. Romanya’da birçok bölümü İngilizce olarak okuyabilirsiniz. Romence dil eğitimi alması gereken öğrenciler ilk yıl Bükreş Üniversitesinde dil hazırlık programına alınırlar.
Dil eğitiminin tamamlanmasının ardından bölüme başlarlar. Romanyada İngilizce hazırlık yoktur. Birçok bölümde Romence olarak da eğitim almanız mümkün ve bu da hiç fena bir fikir değil aslında. Romence özellikle İtalyanca ve Fransızca ile aynı şablona sahip olan Latin kökenli bir dil olduğundan, Romenceyle birlikte Fransızca ve İtalyancayı da çok kolay bir biçimde konuşabileceksiniz. Romence ayrıca TIP eğitimi almak isteyenler için de ayrıca bir avantaj. Terminolojik olarak tamamen Latince olan TIP eğitimini Romence olarak almak aslınca İngilizce olarak almaktan daha avantajlı olacaktır.
Özellikle TIP okuyan öğrenciler, zaten 3. yıldan itibaren, hastenede aktif görev alarak eğitime Romence devam etmek zorundalar. Dolayısıyla İngilizce olarak başlansa bile, ilerleyen zamanda Romence öğrenmek zorunlu. Bu nedenle TIP grubunda okuyanların eğitime Romence başlamarı daha mantıklıdır.Üniversitelerin kayıtları her yıl Mayıs ayında başlar. Tıp fakültelerinde doğrudan eğitime başlamak isteyen öğrencilerin tüm belgelerini Temmuz ayı ortasına kadar teslim etmeleri gerekir. Önce dil eğitimi alacak olanların ise kayıt işlemleri Ağustos ayına kadar yapılmaktadır.
Romanyada üniversite eğitim ücretleri devlet kontrolünde olduğundan tüm üniversitelerde yıllık üniversite harçları, sosyal bilimler ve mühendisliklerde yıllık 2200-2700 Euro; Tıp diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinde ise ortalama 3600-5000 Euro civarındadır. Bu ekonomik yapısıyla Romanya, YÖK denkliği olan ve İngilizce eğitim alabileceğiniz en ekonomik ülke seçeneklerinden biridir. İngilizce seviyesi yüksek olmayan öğrencilere sunulacak alternatifler için lütfen danışmanınızla iletişime geçiniz.
ROMANYA ÜNİVERSİTELERİ
Bükreş ASE Ekonomi ÜniversitesiBükreş Carol Davila Tıp,Eczacılık ve Dişçilik ÜniversitesiBükreş Politeknik ÜniversitesiBükreş ÜniversitesiCluj Babes-Bolyai ÜniversitesiCluj Teknik ÜniversitesiCluj Tıp,Eczacılık ve Dişcilik ÜniversitesiConstanta (köstence) Ovidius Üniversitesiİasi Gr.T.Popa Tıp, Eczacılık ve Dişcilik ÜniversitesiIaşi Alexandru Ioan Cuza ÜniversitesiIaşi Gh.Asachi Teknik ÜniversitesiTimişoara Politeknik ÜniversitesiTimişoara Vest ÜniversitesiTimişoara Victor Babeş Tıp, Eczacılık ve Dişçilik Üniversitesi
Bize Ulaşın!