Özbekistan Vatandaşlarına Türkiye’de İkamet İzni
Özbekistan vatandaşlarına Türkiye’de ikamet izni Türkiye’de yaşama hakkı tanıyan bir izin belgesidir. Başvuru sahiplerinin kalış amaçlarına ve durumlarına en uygun şekilde başvuru yapmaları gerekmektedir. İkamet izin başvuruları 6 kategori altında değerlendirilmektedir. Kişinin kendi durumuna en uygun başvuru türüne başvuru yapması, başvuruda dikkat edilmesi gereken ilk unsurdur. İkamet izin türleri aşağıdaki sıralanmaktadır.
- Kısa Dönem İkamet İzni
- Uzun Dönem İkamet İzni
- İnsani İkamet İzni
- Öğrenci İkamet İzni
- Aile İkamet İzni
- İnsan Ticareti Mağduru İkamet İzni
Özbekistan Vatandaşı İçin Kısa Süreli İkamet
Özbekistan vatandaşı için kısa süreli ikamet izni Türkiye’de belirli sebeplerle ikamet edecek Özbekistan vatandaşlarına verilen bir izin belgesidir. Yaygın olarak başvurulan ikamet izni türü olup pek çok amaçla başvuruya açıktır. Ticari, turistik, bilimsel araştırma, Türkçe kursu, staj, yatırım ya da tıbbi tedavi amaçları ile gelecek olan Özbekistan vatandaşları bu kategoriden başvuru yapmalıdır. Kısa süreli ikamet izinleri en fazla 2’şer yıl olarak düzenlenmektedir. Dolayısıyla uzatma süreleri de 2 yılı aşamaz.
Yalnızca bazı durumlarda daha uzun süreler ile düzenlenebilir. Bu durumlar; Bakanlar kurulu tarafından belirlenen tutarlarda yatırım yapacak kişiler ya da KKTC vatandaşlarıdır. Yabancının bu iki koşuldan herhangi birini sağlaması durumunda, oturum izinleri 5 yıla kadar düzenlenebilir ya da uzatılabilir. Kısa süreli ikamet başvuruları için internet üzerinden form doldurulması ve sonrasında randevu alınması gerekmektedir. Randevu günü ve saatinde kişinin il göç idaresi müdürlüğünde evrakları ile hazır bulunması gerekmektedir.
Türkiye’de Kısa Süreli İkamet İçin Gerekli Belgeler
Randevuda gereken belgeler, ilgili makamlar tarafından düzenlenmiş olup, eksik, sahte ya da güncel olmayan evraklar ile yapılan başvurular geçersizdir. Bu bağlamda, Özbekistan vatandaşı için kısa süreli ikamet izni başvurularında istenen ortak evraklar aşağıdaki gibidir.
- İkamet İzni Başvuru Formu (İmzalanması gerekmektedir.)
- 4 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmelidir.)
- Pasaport (Pasaport bilgilerinin, kimlik bilgilerinin ve işlenmiş sayfaların fotokopisi ile birlikte sunulması gerekmektedir.)
- Geçim Belgeleri ve Masrafların Karşılanacağına Dair Beyan
- Sağlık Sigortası (İkamet süresini kapsaması gerekmektedir.)
Yukarıda belirtilmiş olan evraklar, tüm başvurularda ortak olarak istenen belgelerdir. Bunlardan herhangi birinin eksik olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kişinin kalış amacına uygun ek evrakları da sunması gerekmektedir. Örneğin tıbbi tedavi için, hastaneye giriş belgesi, staj yapılacaksa staj belgesi, ticari amaçlı gelinecekse ticari davetiye gibi, kalış amacını kanıtlar nitelikteki tüm evrakların ibraz edilmesi gerekmektedir.
Türkiye İkamet İzni Başvuru Formu
Özbekistan vatandaşı için kısa süreli ikamet izni başvurularında istenen formun ilgili alanları eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Daha sonra evrakların arasına imzalı bir şekilde eklenmesi ve sistemde kişi için belirlenen randevu saatinde sunulması gerekmektedir. İkamet izni için gerekli olan başvuru formunda yer alan alanlar;
- Başvuru sahibinin kişisel bilgileri,
- Pasaport bilgileri,
- İkamet bilgileri ve Türkiye’de kalış amacı,
- Ödeme bilgileri,
- Adres ve iletişim bilgileri,
- Kalınacak ikamet adresi,
- İş yeri ya da öğrenim bilgileri,
- Randevu bilgileri,
- Gelir ve sigorta bilgileri şeklindedir.
Özbekistan Vatandaşlarına Turistik İkamet İzni
Özbekistan vatandaşlarına turistik ikamet izni vize muafiyet süresinin yeterli olmadığı durumlarda Türkiye’de kalış hakkı sağlayan izin belgesidir. Özbekistan vatandaşları, Türkiye’ye yapacakları kısa süreli seyahatlerde vize uygulamasına tabii değildir. Bu sebeple, vize muafiyeti dahilinde kısıtlı süreler ile Türkiye’ye vizesiz olarak giriş yapabilirler. Vizeye tabii olmayan Özbekistan vatandaşları 180 gün içerisinde toplamda 90 güne kadar Türkiye’de konaklayabilmektedir. Fakat her girişlerinde 30 günü geçirmeme koşulları bulunmaktadır.
Vizeden muaf olarak seyahat edebilen Özbekistan vatandaşlarının, Türkiye’de daha uzun kalmaları için turistik ikamet iznine ihtiyaçları vardır. İkamet izinleri 6 türden oluşmaktadır. Turistik ikametler bu türler arasından kısa süreli ikamet izni kategorisinden yapılmaktadır. İnternet üzerinden yapılan başvurunun ardından kişiye sistem tarafından randevu tanımlanmaktadır. Randevu günü ve saatinde başvuru sahibinin il göç idaresi müdürlüğünde evrakları ile hazır olması gerekmektedir.
Türkiye’de Turistik İkamet Süresi Ne Kadardır?
Turistik ikamet başvuruları kısa dönem ikamet izni kapsamında değerlendirilen izin türleridir. Özbekistan vatandaşlarının alabileceği turistik ikamet izinleri her seferinde en fazla 2 yıl olarak düzenlenmektedir. Başvuruda gerekli görülen tüm evrakların sunulması gerekmektedir. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi adına eksik evrak ile başvuru yapılmaması gerekmektedir. Özbekistan vatandaşlarına turistik ikamet izni başvurusunda sunulması gereken evraklar aşağıdaki gibidir;
- İkamet İzni Başvuru Formu (İlgili tüm alanlar doldurulmuş ve imzalanmış olmalıdır.)
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf (6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf sunulmalıdır.)
- Geçerli Sağlık Sigortası (İkamet süresi boyunca geçerli olmalıdır.)
- Pasaport (10 yıldan eski olmayan pasaportun aslı, bilgilerin olduğu sayfaların ve işlenmiş sayfaların fotokopisi beraberinde sunulmalıdır.)
- Geçim Belgeleri
- Masrafların Karşılanacağına Dair Beyan
Başvuru evraklarının eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir. Bununla birlikte sahte ya da güncelliği olmayan evrakların başvuruda ibraz edilmemesi gerekmektedir. Başvuruda sunulan evraklarda herhangi bir usulsüzlük tespit edilmesi halinde başvuru tamamen geçersiz sayılacaktır. Yukarıda listelenen evraklar temel evraklar olup, kişinin başvuruda kalış amacını kanıtlayan tüm belgeleri sunması gerekmektedir. Buna göre, konaklama belgeleri, seyahat planı gibi bilgilerin eklenmesi, Türkiye’de nerelerin seyahat edileceği ve ne kadar kalınacağı gibi beyanların bulunması gerekmektedir.
Özbekistan Vatandaşlarına Ticari İkamet İzni
Özbekistan vatandaşlarına ticari ikamet izni Türkiye’ye ticari bağlar ya da iş kurmak amacıyla gelen kişilere Türkiye’de yaşama hakkı tanımaktadır. İkamet izinleri için başvurular 6 kategoriden değerlendirilmektedir. Ticari ikamet izinleri ise kısa dönem ikamet izni kapsamında değerlendirilmektedir. Kısa dönem izinleri ise her seferinde en fazla 2’şer yıllık düzenlenmektedir. Yalnızca yatırım amaçlı gelenler ve KKTC vatandaşları için en fazla 5 yıllık düzenlenebilmektedir.
Müracaat için, internet üzerinden yapılan başvurunun ardından randevu alarak devam edilmektedir. Sistemde kişi için belirlenen randevu günü ve saatinde, başvuru sahibinin il göç idaresi müdürlüğünde istenen evraklar ve başvuru formu ile birlikte hazır olması gerekmektedir. Evrakların teslim edilmesi ile başvuru tamamlanmış olur.
Türkiye’de Ticari İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler
Türkiye’de ticari sebeplerle ikamet etmek isteyen Özbekistan vatandaşlarının istenen evrakları randevuda ibraz etmeleri gerekmektedir. İstenen belgeler, kalış amacını kanıtlayan ve destekleyen belgeler olmalıdır. Özbekistan vatandaşlarına ticari ikamet izni için başvuruda gerekli olan belgeler şu şekildedir;
- İkamet İzni Başvuru Formu (Kişi ya da yasal temsilcisi tarafından imzalanmış)
- Pasaport (Bilgileri içeren sayfalar ve işlenmiş sayfaların fotokopisi ile birlikte)
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf (6 ay içerisinde çekilmiş)
- Geçim Belgeleri (Masrafların karşılanacağına dair beyan ile birlikte)
- Sağlık Sigortası (İkamet süresini kapsayan)
- Şirketten davet mektubu (Davetiye ya da benzeri bir belge)
- Konaklama belgeleri (Kira kontratı, otel vb.)
Bazı durumda kişilerden, görüşülecek şirketin güncel şirket evrakları istenmektedir. Olası bir durum karşısında kişiden istenecek olan şirket evrakları ise şu şekildedir;
- Vergi Levhası (Güncel tarihli)
- İmza Sirküleri
- Faaliyet Belgesi
- Ticari Sicil Gazetesi
Özbekistan Vatandaşı Öğrenci İkameti
Özbekistan vatandaşı öğrenci ikameti öğrenim amacıyla Türkiye’de kalması gereken Özbekistan vatandaşlarına düzenlenen izin belgesidir. Öğrenci ikameti bazı öğrenim durumlarında gerekmemektedir. Örneğin aile ikamet izni ile Türkiye’de kalan 18 yaşından küçük yabancılar, ilk ve ortaöğretime, öğrenci ikamet izni olmaksızın devam edebilmektedir. Öğrenci ikamet izniyle Türkiye’de yaşayan Özbekistan vatandaşının, aile üyelerine destekleyici olma hakkı bulunmaktadır. Fakat bu hakkı yalnızca aile üyeleri için geçerlidir. Aile üyesi ile kast edilen ise kişinin eşi ve çocuklarıdır. Öğrenci ikameti gerektiren durumlar ise aşağıdaki gibidir;
- 18 yaşından küçük olup aile ikameti izni olmayan yabancılar, (yalnızca ilk ve ortaöğretim öğrencileri)
- Türkiye’deki yükseköğrenim gören yabancılar, (yüksek lisans, ön lisans seviyes, DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi), doktora, TUS (Tıpta Uzmanlık Eğitimi) şeklindeki programlarda öğrenim görecek kişileri içermektedir.)
Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Evraklar
Türkiye’ye öğrenim amaçlı gelecek yabancıların, gereken tüm belgeleri başvuruda eksiksiz ve güncel bir şekilde sunması gerekmektedir. Türkçe kursuna katılacak kişiler öğrenci ikametinden faydalanamamaktadır. Türkçe kursuna katılacak yabancıların kısa dönem ikamet iznine başvuru yapmaları gerekmektedir. Türkiye’de öğrenci ikametinden faydalanmak isteyen yabancıların, ilköğretim, ortaöğretim ya da yükseköğrenim öğrencisi olması gerekmektedir. Özbekistan vatandaşı öğrenci ikameti başvurusunda öğrenim belgelerinin ve yurt gibi konaklama belgelerinin imzalı asıllarının sunulması gerekmektedir. Başvuruda ibraz edilmesi gereken evraklar aşağıdaki gibidir:
- Öğrenci İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport (İşlenmiş sayfalar ve bilgilerin olduğu sayfaların fotokopileri ile birlikte sunulmalıdır)
- Biyometrik Fotoğraf (6 aydan eski olmamalıdır.)
- Öğrenci Belgesi (Güncel ve imzalanmış olması gerekmektedir.)
- Geçim Belgeleri
- Sağlık Sigortası (İkamet süresini kapsaması gerekmektedir.)
- Konaklama belgeleri (Kira kontratı, yurt belgesi vb.)
18 yaşından küçük başvuru sahipleri için anne ya da babanın herhangi birinin olmaması durumunda, yanında olmayan ebeveyn muvafakatnamesi, ebeveynlerden birin vefat etmiş olması durumunda ölüm belgesi, ebeveynlerin boşanması durumunda ise velayetname gerekmektedir.
Özbekistan Vatandaşına Evlilik Aile İkameti
Özbekistan vatandaşına evlilik aile ikameti Özbekistan vatandaşlarına evlilik ya da aile birleşimi gibi amaçlarla Türkiye’de kalış hakkı sağlar. Düzenlenme şartları ilgili mevzuatta belirlenmiştir. Türkiye’de oturma izni olan yabancıların, 5901 sayılı kanunda yer alan 28.md kapsamındaki kişilerin, ikincil koruma durumundaki kişilerin, mültecilerin ya da Türk vatandaşlarının;
- Yabancı eşi
- Kendisinin ergin olmayan çocuğu
- Eşinin ergin olmayan çocuğu
- Kendisinin bağımlı çocuğu
- Eşinin bağımlı çocuğu için düzenlenmektedir.
Aile ikamet izni en fazla 3 yıllık süreler ile düzenlenmektedir. Dolayısıyla uzatma süreleri de her seferinde 3 yılı geçmemektedir. Aile ikameti, hiçbir koşulda destekleyicinin ikamet süresini geçmemektir. Birden fazla eşi olan kişilerin eşlerinden yalnızca bir tanesi ikamet izninden faydalanabilir. Fakat kişinin tüm çocukları için ikamet izni hakkı bulunmaktadır.
Aile İkametinden Kısa Dönem İkamete Geçiş
Bazı durumlarda aile ikamet izni ile Türkiye’de ikamet eden yabancının, kısa dönem ikamet iznine geçiş imkanı bulunmaktadır. Bazen kişinin artık aile ikametinden yararlanamayacağı durumlar oluşmaktadır. Bu durumda gerekli koşulları sağlayan ve aile ikamet izni geçerli olmayan kişi, kısa dönem ikamet izni için başvuru yapabilmektedir. Özbekistan vatandaşına evlilik aile ikameti geçerliliğinin sonlanması halinde kısa dönem oturma izni başvurusunda bulunabilmek için aşağıdaki durumlardan herhangi birinin gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
- Yabancının Türkiye’de 3 yıl aile ikamet izni ile yaşadıktan sonra 18 yaşına girmiş olması,
- Yabancının 3 yıl aile ikameti ile Türkiye vatandaşı ile evli olarak kalması ve ardından boşanması durumunda,
- Yabancının destekleyiciye bağlı aile ikametinden yararlanması fakat sonradan destekleyicisinin vefat etmesi durumunda aile ikamet izni düzenlenebilmektedir.
Boşanan kişilerden, yalnızca aile içi şiddet mağduru olduğu kanıtlanan kişilerden 3 yıl Türkiye’de kalma şartı aranmamaktadır. Aile içi şiddet mağduru olup boşanan kişiler, kısa dönem ikamet izni için kalış süreleri fark etmeksizin başvuruda bulunabilirler. Başvuruda boşanma belgesi ya da ölüm belgesi gibi ilgili evrakların sunulması gerekmektedir.
Özbekistan Vatandaşlarına Uzun Süreli İkamet
Özbekistan vatandaşlarına uzun süreli ikamet yabancıların Türkiye’de uzun dönem ikamet etmesini sağlayan izin belgesidir. Yalnızca mevzuatta yer alan koşullara uygun kişiler faydalanmaktadır. Başvuruya istinaden süresiz olarak düzenlenebilen oturma iznidir. Başvurular, internet üzerinden yapıldıktan sonra sistem tarafından kişiye randevu oluşturulmaktadır. Randevu saatinde kişilerin il göç idaresi müdürlüğünde evrakları ile hazır bulunması gerekmektedir.
Bu izin türü, yabancının bazı durumlar hariç Türkiye vatandaşları ile aynı haklara sahip olmasını sağlamaktadır. Uzun süreli ikamet izni olan yabancılar askerlik, kamuda çalışma ya da seçme ve seçilme haklarının dışında kalan diğer hak ve yükümlülüklere sahiptir. Yalnızca başvuru şartlarını sağlayan ve istenen evrakları ibraz eden kişilerin başvuruları geçerli olmaktadır. Bu sebeple, bu şartları sağlayan kişilerin başvuru sürecinin olumlu değerlendirilmesi adına dikkat edecekleri ilk husus istenen belgeleri eksiksiz olarak hazırlamak olmalıdır.
Başvuru sahibinin randevu saatinde orada olması gerekmektedir. Randevuya geçerli bir mazereti olmadan geç gelen kişilerin başvurusu geçersiz sayılmaktadır. Başvuru evraklarının istenen şekillerde hazırlanmaması durumunda başvuru geçersizdir. Özbekistan vatandaşlarına uzun süreli ikamet izni aşağıdaki durumlara uygun olan yabancılara düzenlenmektedir.
- Yabancının Göç Politikaları Kurulu’na göre uygun şartlarda olması ya da 8 sene boyunca kesintisiz olarak Türkiye’de yaşamış olması,
- Geçerli bir sağlık sigortasının olması,
- Kendisinin ve ailesinin masraflarını karşılayabilecek düzeyde gelirinin olması,
- Kamu düzeni ya da kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmaması,
- 3 yıl içerisinde herhangi bir sosyal yardımdan faydalanmamış olması gerekmektedir.
Özbekistan Vatandaşı İkamet İzni Uzatma Süresi
Özbekistan vatandaşı ikamet izni uzatma süresi ikamet izninin türüne bağlı değişiklik göstermektedir. İkamet izni uzatma işlemleri, ilk başvurularda olduğu gibi yapılmaktadır. İnternet üzerinden alınan başvuruların ardından kişi için randevu oluşturulmaktadır. 2 Mayıs 2021 tarihi itibariyle posta usulünden randevu sistemine geçiş yapılmıştır. Kişinin randevu saatinde il göç idaresi müdürlüğünde evrakları ile hazır olarak beklemesi gerekmektedir.
İkamet İzni Süresi Nasıl Uzatılır?
İkamet izni süresini uzatmak için öncelikle internet üzerinden yabancı için başvuru yapılmaktadır. Ön kaydın yapıldığı bu başvuruda kişinin bilgilerinin istendiği bir form bulunmaktadır. Başvurunun ardından kişi için bir randevu günü ve saati belirlenmektedir. Randevu günü ve saatinde yabancının evrakları ile il göç idaresi müdürlüğünde hazır olarak beklemesi gerekmektedir. Yalnız yapılan başvuruda, yabancının bilgilerinin hatasız olarak girilmesi gerekmektedir. Bilgilerin girişlerinin hatalı ya da eksik olması durumunda başvuru geçersiz sayılmaktadır.
Özbekistan vatandaşı ikamet izni uzatma süresi uzatma başvurusunun türüne bağlı değişiklik göstermektedir. Kısa dönem oturma izinleri, bazı durumlar haricinde en fazla 2 yıla kadar, insani ikamet izinleri en fazla 1 seneye kadar, aile ikamet izinleri ise 3 yıla kadar düzenlenebilmektedir. Her koşulda, aile izinlerinin süresi, destekleyicinin ikamet süresini aşmamaktadır.
Özbekistan Vatandaşı İçin İkamet İzni Uzatma Belgeleri
Özbekistan vatandaşı için ikamet izni uzatma belgeleri Türkiye’deki ikamet iznini uzatmak isteyen yabancıların başvuruda sunması gereken belgelerdir. İstenen şekillerde eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. Güncel olmayan ya da sahte evrak başvuruda sunulmamalıdır. Evrakların orijinal hallerinin, fotokopisi istenen evrakların ise orijinal fotokopilerinin eklenmesi gerekmektedir. Kişinin Türkiye’de kalış amacına bağlı olarak evraklar da değişiklik göstermektedir. Fakat tüm başvurularda ortak olarak istenen evraklar aşağıdaki gibidir;
- İkamet İzni Başvuru Formu (İmzalanmış)
- Pasaport (10 yıldan eski olmayan)
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf (6 ay içerisinde çekilmiş)
- Geçim Belgeleri
- Sağlık Sigortası (İkamet süresini kapsayan)
- Kira Kontratı (Otel, yurt vb. barınma belgeleri)
Başvuru formu eksiksiz olarak doldurulduktan sonra çıktı alınıp imzalanması gerekmektedir. Formda beyan edilen bilgilerin doğruluğu oldukça önemlidir. Yukarıda belirtilen evraklar temel evraklar olup kişinin kalış amacını kanıtlar ve destekler nitelikteki evrakları başvuruda sunması gerekmektedir. Tıbbi tedavi amaçlı kalacak kişilerin hastane giriş belgelerini, staj amaçlı gelecek kişilerin staj belgelerini, turistik amaçlı gelecek kişilerin seyahat planlarını, ticari amaçlı gelecek kişilerin Türkiye’deki şirketten aldıkları davet mektubunu başvuruda sunmaları gerekmektedir. Özbekistan vatandaşı için ikamet izni uzatma belgeleri yabancının güncel durumunu yansıtacak şekilde hazırlanmalıdır.
Özbekistan Vatandaşı İnsani İkamet İzni
Özbekistan vatandaşı insani ikamet izni Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na kapsamında uygulanan bir izin belgesidir. Bakanlık onayı ile valilikler tarafından verilen bu izin belgeleri, en fazla 1’er yıllık verilip, her seferinde 1’er yıllık uzatılmaktadır. İnsani ikamet izni ile Türkiye’de ikamet eden kişilerin ikamet izni uzatma işlemleri için tekrar başvuru yapmaları gerekmektedir. Fakat kişi, izin için gereken şartları artık sağlamıyorsa uzatma işlemi yapılmamaktadır.
İnsani İkamet İzni Nasıl Alınır?
İlgili mevzuatta belirlenen şartları sağlayan ve evrakları sunan kişiler ikamet izninden yararlanabilmektedir. Bu şartları sağlamayan kişilerin ilk başvuruları ya da uzatma başvuruları reddedilmektedir. İnsani ikamet izni için diğer ikamet izinleri gibi internet üzerinden başvuru yapılmaktadır. Daha sonra başvuru sahibi için bir randevu oluşturulmaktadır. Randevu günü ve saatinde yabancının, il göç idaresi müdürlüğünde istenen şekillerde hazırlanmış olan evrakları ile bulunması gerekmektedir. İkamet izin başvurusu onaylanan yabancının en fazla 25 gün içerisinde adres kaydını yaptırması gerekmektedir.
Başvuruda Özbekistan vatandaşı insani ikamet izni için gereken belgeler aşağıdaki gibidir.
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Kimlik Fotokopisi (Yeminli Tercümeli)
- Pasaport
- Adli Sicil Kaydı
- Aile Belgesi
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
Özbekistan Vatandaşları İnsani İkamet İzni Kimlere Verilir?
Özbekistan vatandaşları insani ikamet izni kimlere verilir sorusunun yanıtını verebilmek için gerekli koşullardan bahsetmek gerekmektedir. İnsani ikamet izninin düzenlenmesi için yabancının yalnızca belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Aşağıdaki durumlarda insani oturma izni düzenlenebilmektedir.
- Yabancı hakkında sınır dışı etme kararının alınamadığı durumlarda,
- Yabancının ilk iltica ülkesi ya da güvenli üçüncü ülkeye gönderilme sürecinin devam etmesi halinde,
- Çocuğun yüksek yararının söz konusu olduğu durumlarda,
- Yabancının, sınır dışı etme ya da ülkeye giriş yasağı olmasına karşın ülkeden çıkmasının mümkün olmadığı durumlarda,
- Ülke menfaati, kamu düzeni ya da kamu güvenliği açısından yabancının ülkeye girişinin ya da ülkede kalışının uygun görülmesi halinde,
- Olağanüstü durumlarda düzenlenmektedir.
Özbekistan Vatandaşı İnsani İkamet İzni Nasıl Uzatılır?
Özbekistan vatandaşı insani ikamet izni uzatma işlemi insani ikamet izni ile Türkiye’de yaşayan yabancıların iznini yenileme işlemidir. İnsani ikamet izni her seferinde en fazla 1 yıl olacak şekilde düzenlenmektedir. Müracaatlar, ilk başvurular gibi yapılmaktadır. Yabancı için öncelikle internet üzerinden ön kayıt formu doldurularak başvuru yapılmaktadır. Ardından kişi için sistemde randevu oluşturulmaktadır.
İkamet izni uzatma başvurularında 2 Mayıs 2021 tarihi itibariyle randevu sistemine geçiş yapılmıştır. Önceden posta usulü ile tamamlanan başvurular şu anda randevuda evrakların teslimi ile tamamlanmaktadır. Kişinin randevu vaktinden önce orada olması önerilmektedir. Zamanında gidilmeyen başvurular geçerli bir mazeret olmadıkça geçersiz sayılmaktadır. Bu sebeple randevuya vaktinde gidilmesi ve evrakların istenen şekillerde hazırlanması gerekmektedir. İnsani ikamet iznine başvuran kişilerin diğer ikamet izinlerinde aranan şartları sağlamasına gerek yoktur. Yalnızca yukarıda belirtilen koşullara uygun olan yabancıların, gerekli belgeleri başvuruda ibraz etmesi gerekmektedir.
İnsani İkamet İzni Uzatmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Özbekistan vatandaşı insani ikamet izni uzatma başvurularında evrakların istenen şekillerde hazırlanması, tercümelerin ise yeminli tercüman tarafından yapılması gerekmektedir. Randevuda evrakların teslim edilmesinin ardından başvuru tamamlanmış olacaktır.
- Pasaport (İşlenmiş sayfalar ve bilgilerin olduğu sayfaların fotokopisi ile birlikte)
- Kimlik Fotokopisi (Yeminli Tercümeli)
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Aile Belgesi
- Adli Sicil Kaydı
Bize Ulaşın!