Fransa Vatandaşlık İşlemleri
Fransa Vatandaşlığı
Fransa’da 5 yıl ikamet edip, yaşadıktan sonra Fransa vatandaşlığı veya Fransa’da sürekli oturum izni talebiyle başvuruda bulunabilirsiniz. Bu süre evlilik gibi durumlarda biraz daha kısa olabilir. Fransa’da 5 yıl süreyle uzun süreli oturum izni ve çalışma iznine sahip olanlar Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler. Fransa vatandaşlığı veya Fransa’da sürekli oturum izni için başvuru da bulunsanız da, her iki seçenek de Fransa’da uzun süreli ikamet etmenize imkan sağlamaktadır.
Fransa’da sürekli oturum-ikamet izni size Fransa’da 10 yıl boyunca yaşama imkanı sunar. 10 yılda bir uzatma veya yenileme işlemi yapılması zorunludur. Bununla birlikte Fransız vatandaşlarının sahip olduğu eğitim alma, çalışma, tıbbi yardım alma gibi birçok yasal hakka sahip olmakla birlikte Fransa’daki seçimlerde oy kullanamazsınız, seçme ve seçilme hakkınız olmaz veya bazı kamu hizmetlerinden yararlanamayabilirsiniz.
Fransa’da sürekli oturum izni talebi yerine Fransa vatandaşlığına geçtiğiniz taktirde Avrupa Birliği vatandaşı olarak kabul edilirsiniz ve Avrupa Birliği üye devletlerinde serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz. Kendi uyruğunuzdan tamamen çıkmak yerine çifte vatandaş olabilirsiniz.
Fransa Çifte Vatandaşlık İçin Gerekli Evraklar
- Vat-12 formu (Fransa’daki Türkiye Başkonsolosluğu’ndan alınabilmektedir)
- Nüfus Cüzdanının orijinali ve 2 fotokopisi
- Fransız Kimlik kartının orijinali ve 2 fotokopisi
- Fransa vatandaşlığına geçiş sırasında isim değişikliği yapılmışsa, değişiklik yapıldığına dair mahkeme kararının tercümesi ve 2 adet fotokopisi
- Fransız Vatandaşlık Belgesinin orijinali ve 2 fotokopisi
Çifte vatandaşlık işlemi yapmak için, harç ve posta bedelleri vadeli hesaba yatırılarak ödenmesi gerekmektedir. Nakit ödeme veya çekle ödeme kabul edilmemektedir. Bu ödemeyi posta üzerinden yapabilirsiniz. Ödeme yapıldıktan sonra doldurduğunuz Vat-12 formunun orijinal halini başvuruda Türkiye Başkonsolosluğuna ibraz etmek üzere diğer başvuru evraklarıyla birlikte sunacaksınız.
Fransa Çifte Vatandaşlık İçin Nüfus Kayıt Evrakları
Fransa çifte vatandaşlığından yararlanmak için doğum kayıt örneği, evlilik kayıt veya aile kağıdı almak amacıyla aşağıdaki evrakların Türkiye Başkonsolosluğa Vatandaşlık Hizmeti ibaresiyle postayla gönderilmesi gerekmektedir.
- Kimlik fotokopisi
- Pasaport fotokopisi-
- Oturma kartınızın fotokopisi
- Dilekçe: Adres ve telefon bilgilerinizin yer alması gerekmektedir.
- Harç bedeli
Fransa çifte vatandaşlık başvuru dilekçesinde anne kızlık soyadı belirtilmelidir. Evli kadınların, kızlık soyadı bilgisi de dilekçede yer almalıdır.
Fransa vatandaşlığına geçiş veya sürekli oturum izni alma işlemlerinde göz önünde bulundurulan en önemli kriterlerden biri en az 5 yıl boyunca ülkede yaşamış ve çalışmış olmaktır. Çalışma ve oturum izni aldığınız süre zarfında eğer Fransa’dan 6 aydan daha uzun süre ayrıldığınız taktirde sürekli oturum izni talebi geçersiz veya hükümsüz sayılabilir. Bununla birlikte istisnai durumlar söz konusudur ancak bu konuda bilgi almak için ikamet etmekte olduğunu bölgedeki idari birimlere danışabilirsiniz.
Evlilik Yoluyla Fransa Vatandaşlığına Geçiş
Evlenme yoluyla veya ebeveynelerinizden biri Fransız uyruklu ise Fransa vatandaşlığına geçtiğinizde 18 yaşını doldurmuş olmak ve Fransa’da ikamet etmeniz halinde birçok kamu hakkında (seçme hakkı da dahil) olmak üzere faydalanmaya başlarsınız.
5 yıl boyunca Fransa’da yaşamakta olduğunuzu kanıtlayacak belgeleriniz olduğu taktirde Fransa vatandaşlığına geçiş ile ilgili işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Fransız toplumuna entegre olduğunuzun kanıt olan Fransızca ve Fransa’nın kültürü ve toplumu ve ayrıca Fransız vatandaşların hakları hakkında bilgilerinizi bazı durumlarda belgelerle ispat etmeniz gerekebilir. Vatandaşlığa kabul edilmeniz durumunda Vatandaşlığa kabul ve Entegrasyon Sözleşmesini (CAI) imzalamanız gerekmektedir. Bu sözleşme formu 12 ay geçerli olup, 12 aydan sonra sözkonusu sözleşmenin (CAI) koşullarını (Fransızca bilme ve yurttaşlık bilgisi vb.) karşılayıp karşılamadığınız yetkiler tarafından değerlendirilecektir.
Aşağıdaki şartlara riayet etmeniz koşuluyla bir Fransız vatandaşıyla evlenip, 4 yıl evli kaldıktan sonra Fransız vatandaşlığı için başvuru yapabilirsiniz. Bazı durumlarda 4 yıl evlilik koşulu 5 yıla çıkabilir. (Örneğin evliliğinizi müteakiben en az 3 yıl boyunca Fransa’da yaşadığınız kanıtlayamadığınız durumda)
- Halen evli olmanız gerekmektedir;
- Evli olduğunuz şahsın Fransız vatandaşlığı statüsü devam etmelidir;
- Çok iyi Fransızca bildiğinizi ispat etmelisiniz.
- Evli olduğunuz süre zarfında Fransa’dan uzun süreli ayrılmamış olmanız gerekir.
- Evliliğin formalite icabı olmadığını kanıtlayan diğer unsurlar
- Fransız vatandaşı ile Fransa vatandaşlığına geçmeden önce Fransa dışında evlendiyseniz, evlilik belgelerinizin Fransız nüfus müdürlüğünde kayıt altına alınması gerekir.
- Eğer ebeveynlerinizden biri Fransızsa bu süreç daha hızlı işleyebilir.
Evlilikten Dolayı Talep Edilen Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar:
- Uzun süreli vize başvuru formu
- Pasaport
- Biyometrik 3 adet fotoğraf
- Pasaporttaki vizeli ve mühürlü sayfaların fotokopisi.
- Başvuru sahibi Fransa Göç Ve Entegrasyon Ofisi Formunun üst bölümünü doldurmalıdır.
- Adli sicil kayıt örneği.
- Aile Cüzdanı
- Emniyet müdürlüğünden alınmış son on yılı gösterir güncel yurtdışı giriş-çıkış belgesi
- Evlilik Fransa’da gerçekleşmişse nüfus müdürlüğünden alınmış anne, baba, kardeşlerin, eş ve varsa çocukların göründüğü tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, apostilli ve Fransızcaya tercüme edilmiş olmalıdır.
Çocukların Fransa Vatandaşlığına Geçişi
Fransa sınırları içinde doğan yabancı ülke vatandaşlarının çocukları 16 yaşını doldurduktan sonra vatandaşlık talebinde bulunabilir. Ancak 18 yaşında, eğer 11 yaşından beri 5 yıl süreyle sürekli olarak Fransa’da ikamet ettiklerini ispat ettikleri taktirde Fransız vatandaşı olmaya hak kazanırlar.
Ayrıca 2015 yılında düzenlenen bir Fransız yasasına göre 6 yaşından 18 yaşına kadar Fransa’da yaşamış, öğrenim görmüş ve Fransız kardeşi olanlar Fransa vatandaşlığına kabul edilirler.
Ebeveynlerden birinin Fransa vatandaşı olması ve 5 yıldan fazla süre Fransa’da yaşamış olması, çocuğunun Fransa vatandaşlığına kabul edilmesini sağar.
Yasal vasisi Fransız olan ve onun tarafından büyütülen evlat edinilmiş ve büyütülen çocuklar ilerde Fransa vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirler.
Fransa Vatandaşlık Başvurusu
Yukarıdaki söz edilen koşulları karşıladığınız taktirde Fransa’da yaşadığınız bölgedeki idari birime vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz. Fransa vatandaşlık başvurusu yapmanız için aşağıdaki evrakların fotokopileriyle birlikte, durumunuza uygun vatandaşlık beyanı isteği’ sunmanız gerekmektedir:
- 2 adet başvuru formu (imzalı ve güncel tarihli)
- Fransa vatandaşlık başvurusunda bulunan kişi ve eşinin kimlik fotokopileri
- Tam adınızın yazdığı adres beyanı
- Doğum belgesi (Fransızca tercümesi ile birlikte)
- Son 3 ayda alınmış evlilik belgesi
- Eşlerin her birinin idari birim veya konsoloslukta imzaladığı yeminli ifade
- Çocukların doğum belgeleri, mortgage sözleşmesi, ortak vergi bildirimi, tapu belgeleri veya ortak banka hesabı gibi evlilik durumunu ispat eden belgeler,
- Evlilik süresince eşin Fransa vatandaşı olduğunu ispatlayan belgeler
- Başvuru sahibinin yetkilerin belirlediği seviyede yeterli Fransızca bilgisine sahip olması veya Fransızca diploma veya Fransızca dil serfikası
- Adli sicil kaydının temiz olması (Bu belge aynı zamanda da Türkiye’deki adli birimlerden de talep edilmektedir.
- Çalışma veya finansal durumu belgelerle ispat etmeniz gerekebilir
- Başvurunuz emniyet, belediye yetkilileri ve diğer hükümete ait idari departmanlar tarafından değerlendirilir ve emniyet tarafından görüşmeye çağrılabilirsiniz.
- Başvurunuz kabul edilip Fransa vatandaşlığına geçtiğiniz taktirde ulusal kimlik kartı ve bir Fransız pasaportu size verilmektedir.
Bize Ulaşın!