Fransa Büyükelçiliği
Fransa Büyükelçiliği, Uluslararası hukuk teamüllerine uygun olarak Türkiye’nin başkenti Ankara’da bulunmaktadır. Fransa Büyükelçiliği Fransa’nın Türkiye’deki resmi diplomatik temsilciliği pozisyonundadır. Türkiye ve Fransa arasındaki politik, ekonomik, kültürel ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi ile görevli olan Fransa Büyükelçiliği, aynı zamanda bünyesindeki konsolosluk ve vize bölümleri ile Fransa’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize işlemleri ile Türkiye’de ikamet eden Fransa vatandaşlarının konsolosluk işlemlerini yerine getirmekle görevlidir.
Türkiye’de yaşayan Fransa vatandaşları pasaport- kimlik yenileme, noterlik işlemleri, doğum, ölüm ve evlilik işlemleri konusunda Fransa Büyükelçiliği’nden, Fransa Konsolosluğu’ndan ve diğer Fransa Konsolosluklarından destek alabilmektedir.
Fransa Büyükelçiliği Ankara iletişim
Paris Caddesi, No: 70, Kavaklıdere / ANKARA
Fransa Ankara Büyükelçiliği Mesai saatleri
Fransa Ankara Büyükelçiliği hafta içi her gün, 08:30 / 18:00
Fransa Büyükelçiliği Ankara Konsolosluk Bölümü
Pazartesi-Cuma: 08:30-13:00 / 15:00-17:00
Fransa Büyükelçiliği Vize Bölümü
Pazartesi-Perşembe: 09:00-13:00 / 15:00-17:00
Cuma: 09:00-13:00 / 15:00-16:00
**Önemli: Fransa Büyükelçiliği ile Fransa Vize Hizmet Merkezlerinin çalışma saatleri zaman zaman farklı gösterebilmektedir. Fransa Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapacak kişilerin işlemlerini başlatmadan önce Vize Başvuru Merkezlerinin çalışma saatleri hakkında bilgi alması tavsiye edilir.
Fransa Büyükelçiliği Ankara Resmi Tatil Günleri 2023
Fransa Büyükelçiliği, Fransa Konsolosluğu ve Türkiye’de faaliyet gösteren diğer Fransa Konsoloslukları Fransa ve Türkiye tarafından resmi tatil olarak kabul edilen dini ve milli günlerde hizmet vermemektedir. Fransa Büyükelçiliği 2023 yılında aşağıda belirtilen tarihlerde kapalı olacaktır.
1 Ocak |
Yeni Yıl |
10 Nisan |
Paskalya |
21-23 Nisan |
Ramazan Bayramı |
1 Mayıs |
İşçi Bayramı |
8 Mayıs |
Fransa’da II. Dünya Savaşı Zafer Günü |
18 Mayıs |
Ascension Tatili |
29 Mayıs |
Pentecôte Tatili |
28 Haziran 1 Temmuz |
Kurban Bayramı |
14 Temmuz |
Fransız Milli Bayramı |
15 Ağustos |
Assomption Tatili |
30 Ağustos |
Zafer Bayramı |
29 Ekim |
Cumhuriyet Bayramı |
1 Kasım |
Toussaint Tatili |
11 Kasım |
Fransa’da 1.Dünya Savaşı Ateşkes Yıldönümü |
25 Aralık |
Noel |
Fransa Büyükelçiliği Ankara Konsolosluk İşlemleri
Fransa Büyükelçiliği, Türkiye ve Fransa arasındaki teamüllere bağlı olarak Türkiye’nin önemli ticari şehirlerinden olan İstanbul’da faaliyet göstermektedir. Fransa BüyükelçiliğiTürkiye ve Fransa arasındaki sosyal ve ticari ilişkilerin gelişmesinin yanı sıra Fransa’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize işlemleri ile Türkiye’de ikamet eden Fransa vatandaşlarının konsolosluk işlemlerini yerine getirmekle görevlidir.
Türkiye’de yaşayan Fransa vatandaşları pasaport- kimlik yenileme, noterlik işlemleri, doğum, ölüm ve evlilik işlemleri konusunda Fransa Başkonsolosluğu’ndan, Fransa Büyükelçiliği’nden ve diğer Fransa Konsolosluklarından destek alabilmektedir.
Fransa Büyükelçiliği, uluslararası hukuk gereği uygulanan konsolosluk binasının dokunulmazlığı dışında herhangi bir diplomatik ayrıcalığa sahip olmamakla birlikte Fransa Büyükelçiliğiçalışanları (diplomatik görevlerle atananlar hariç) diplomat pozisyonunda değildir.
Fransa Büyükelçiliği Ankara Pasaport İşlemleri
Türkiye’de ikamet eden Fransa vatandaşları Fransa pasaportu ile ilgili işlemleri için Fransa Büyükelçiliği’nemüracaat edebilirler. Fransa Büyükelçiliği’nepasaport işlemleri için müracaatta bulunacak kişiler aşağıda yer alan belgeleri ibraz etmekle yükümlüdür.
Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Fransa vatandaşları tüm konsolosluk işlemlerini ve süresi dolmak üzere olan pasaportlarını yenileme işlemini İstanbul Fransa Konsolosluğu’nda gerçekleştirebilirler.
– Eski pasaport
– Ulusal Kimlik Kartı
– Fransa’da doğduysanız Fransa Doğum Belgesi
-Türkiye`de doğduysanız, nüfus müdürlüğünden alacağınız uluslararası doğum kayıt örneği
– 2 adet biyometrik özelliklere sahip vesikalık resim
Fransa Ankara Büyükelçiliği Vize Başvurusu
Fransa Ankara Büyükelçiliği konsolosluk bölümü kısa süreli vize başvurularını (istisnai durumlar hariç) Fransa Konsolosluğu ve Fransa Büyükelçiliği tarafından yetkilendirilen Vize Hizmet Merkezleri aracılığı ile kabul etmektedir.Ancak uzun süreli Fransa vizesi (oturum) başvuruları söz konusu olduğunda Fransa Konsolosluğu’na veya Fransa Büyükelçiliği’ne şahsen başvuru yapılmalıdır. Fransa Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği firmalar aracılığıyla Fransa Turistik vize, Fransa Ticari vize, Fransa Aile Ziyareti vizesi ve Fransa transit vize başvuruları yapılabilmektedir.
Fransa vize başvurusu için öncelikle yapılması gereken, Fransa Ankara Büyükelçiliği tarafından belirlenen Fransa vizesi için gereken evrakların hazırlanmasıdır. Gerekli evrakların tam ve eksiksiz olarak sunulması talep edilmektedir. Evrakların güncel olması, vize başvurusunun öngörülen süreler içinde sonuçlanması açısından önemlidir. Evrakların güncelliğinde vize randevu tarihi dikkate alınmalıdır. Otel rezervasyon tarihleri, banka hesap dökümleri, şirketlere ait faaliyet belgesi gibi evraklar eski tarihli ve süresi geçmiş belgeler olmamalıdır.
18 yaşından küçük çocukların Fransa vizesi başvurularında ebeveynlerinden noter onaylı muvaffakaname almaları ve parmak izi prosedürüne ebeveynlerinden biri ile gelmeleri gerekmektedir.
Fransa vize başvurusu, aracı kurumlara yapılmışsa dahi başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması yetkisi Fransa Büyükelçiliği konsolosluk bölümüne aittir.
Fransa Büyükelçiliği Ankara Fransa Vize Randevusu
Fransa vize randevusu Fransa Büyükelçiliği Ankara tarafından yetkilendirilen vize başvuru hizmet merkezlerinde yapılmaktadır. Fransa Büyükelçiliği Fransa vize başvurularını sözkonusu vize merkezleri aracılığı ile kabul etmektedir. Vize merkezlerinin vize sonucuna dair hiçbir şekilde bir yetkisi yoktur, Fransa vize başvurusunun sonucuna karar veren tek kuruluş Fransa Büyükelçiliğidir. Fransa vize randevusuna vize başvuru sahibinin şahsen gelmesi gerekmektedir. Schengen vize yönetmeliği gereği 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Fransa Schengen vizesi işlemlerinde parmak izi verme zorunluluğu getirilmiştir. Biyometrik veri ibrazı olarak adlandırılan parmak izi verme işlemi için kişinin şahsen başvuruda bulunması gerekmektedir. Belirtilen tarihten sonra Fransa veya başka bir ülkeden Schengen vizesi alarak vize etiketi üstüne VIS ibaresi işlenen kişilerin yeniden parmak izi verme zorunluluğu olmamakla birlikte, Fransa vize başvurusundan önce güncel koşullar çerçevesinde ve Fransa Büyükelçiliği inisiyatifinde parmak izi verilmesi talep edilebilmektedir. Fransa vize randevusunda ayrıca Fransa vizesi için gerekli olan evraklar vize hizmet merkezine teslim edilir. Bununla birlikte Fransa Ankara Büyükelçiliği vize başvuru sahibini mülakata çağırma ve gerekli gördüğü durumda ek evrak talep etme hakkına sahiptir. Mülakata çağrılma durumunda vize başvuru sahibinin şahsen Fransa Büyükelçiliğine giderek bilgi vermesi gerekmektedir. Eksik veya ek evrak talepleri vize randevusunda belirtilebileceği gibi başvuru sonrasında da talep edilebilmektedir. Ancak normal şartlarda Fransa Büyükelçiliği Fransa vize başvurularında mülakat yapmamaktadır. Bu gibi istisnai durumlar vizenin çıkış süresini ortalama çıkış süresini aşabileceğinden Fransa vize başvurusunda bulunan kişilerin başvurularını seyahat tarihlerinden en fazla 3 ay en az seyahatlerine 15 gün kala yapmaları tavsiye edilir. Vize çıkış süresi normal şartlarda ortalama 3 ila 5 gün olarak bildirilmiştir.
Fransa Büyükelçiliği Ankara Vize Başvuru Formu
Fransa Büyükelçiliği’ne vize başvurusunda bulunan kişiler eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu sunmalıdır.Fransa Büyükelçiliği’ne vize başvurusunda bulunan kişiler eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu sunmalıdır. Fransa vize başvuru formu Schengen vize başvuru formatında olup vize talebinde bulunan kişinin imzasını taşımalıdır. Fransa vize başvuru formunda belirtilen seyahat amacı, seyahat tarihleri ve konaklama bilgileri bu bilgileri içeren asıl belgelerdekilerle uyumlu olmasına dikkat edilmesi tavsiye edilir. Formda verilen bilgilerin doğru olması gerekmekte olup, yanlış veya eksik verilen bilgilerin vize reddine neden olabileceği unutulmamalıdır.
Fransa Büyükelçiliği Vize Reddi
Fransa vizesi için yapılan başvurular, Fransa Konsolosluğu ve Fransa Büyükelçiliği tarafından talep edilen şartlar yerine getirilmediği takdirde red ile sonuçlanabilmektedir. Fransa vizesi başvurusunda bulunan kişilerin sahte ya da eksik evrak sunması, seyahat amacının kanıtlanmaması, kişinin Fransa seyahati bitiminde ülkeden ayrılacağını gösterir belgeler ibraz etmemesi gibi durumlarda başvurular ret ile sonuçlanabilmektedir.
Fransa Büyükelçiliği Ankara Görev Bölgeleri
Fransa Büyükelçiliği ve diğer Fransa Konsoloslukları faaliyet alanlarına yakın bölgelerde ikamet eden kişilerin Fransa Vizesi ve Fransa Konsolosluk işlemleri konusunda yetkilidir.Adana, Afyon, Adıyaman, , Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İçel, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Siirt, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldakillerinde ikamet eden kişiler vize ve konsolosluk işlemleri için Fransa Büyükelçiliği’ne başvuruda bulunmalıdır.
Fransa Büyükelçiliği Ulaşım
Fransa Büyükelçiliği Kavaklıdere mevkiinde bulunmaktadır. Fransa Büyükelçiliği’ne aşağıda hat numaraları bulunan otobüsleri kullanarak ulaşmak mümkündür.
Ego 135 – Oran Sitesi – Ulus
Ego 112 – Kızılay – Gaziosmanpaşa
Ego 413 -Altınpark – Çankaya
Ego 113 -Opera – Birlik Mahallesi
Ego 413-3 -Altınpark – Çankaya
Ego 115 -Opera – Birlik Mahallesi
Ego 408 -Güneşevler – Hasköy – S.Lojmanları
Ego 188 -Oran Sitesi – Keçiören
Ego 388 -Opera – Yukarı Ayrancı – Küçükesat
Ego 318 -Bağcılar – Ulus
Bize Ulaşın!