Avusturya Oturum ve Çalışma İzni
Avusturya Oturum İzni
1 Ocak 2006 tarihli Yabancılar Yasası Avusturya’da dört tip oturum izni vardır; Oturma izni (Aufenthaltsbewilligung), Yerleşim izni (Niederlassungsbewilligung), Aile bireyleri izinleri (Familienangehöriger) ve Daimi ikamet izni (Daueraufenthalt). Avusturya’da 6 aydan daha uzun süreli kalışlar Yerleşme ve İkamet Yasası hükümleri çerçvesinde değerlendirlir.
Avusturya’da uzun süreli kalmayı amaçlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avusturya oturum izni başvurusunda bulunmalıdırlar. 6 aydan daha uzun süreli ve sürekli surette Avusturya’da kalmayı amaçlıyorsanız Türkiye’deki Avusturya dış temsilcilikleri olan Avusturya Konsolosluğu ve Avusturya Büyükelçiliğine uzun süreli vize talebi diğer adıyla ulusal vize ya da D tipi vize talebinde bulunulmalıdır.
Avusturya oturum izni talebinizi, Avusturya aile birleşimi vizesi, çalışma vizesi ve öğrenci vizesi taleplerinde bulunarak gerçekleştirebilirsiniz. Avrupa’da pek çok ülkede oturum iznine dair kriterler Avusturya için de geçerlidir. Kültürel uyum, dil yeterliliği, çalışma şartları gibi kriterler Avusturya resmi makamlarının Avusturya oturum talebinizi değerlendirirken gözönünde bulundurduğu önemli unsurlardır. Avusturya oturum izni için yurtdışından da şahsen oturum izni başvurusu yapılması gerekmektedir.
Avusturya Yerleşme ve Oturma izinleri bir kart şeklinde düzenlenerek kimlik belgesi olarak da işlem görmektedir. Yerleşme ve oturum izinlerine dair kartlar Viyana Eyaletinde MA 20 Belediye Dairesi tarafından verilmektedir.
Avusturya Oturum İzni için gereken evraklar
- Başvuru formu
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport fotokopisi
- Türkiye’den alınan ikametgah belgesi
- Uluslararası doğum kayıt belgesi
- Uluslararası evlenme cüzdanı, apostilli ve Almanca tercümesi ile.
- Avusturya’da çalışmak istediğinize dair bir beyanname
- Avusturya vatandaşı olan eşin Pasaport fotokopisi
- Yeteri kadar maddi kaynak
- Sağlık sigortası
- Avusturya’da konaklanacak yere dair bilgiler.
Avusturya Aile birleşimi ile oturum izni talebi
Avusturya vatandaşı ile evlenerek Avusturya’da yaşamak isteyen T.C. vatandaşları Avusturya Aile Birleşimi vizesi ile oturum izni alma talebinde bulunabilirler. Avusturya aile birleşimi evliliğin dışında orada yaşayan akrabanızla kan bağı ispat edildiği taktirde de talep edilebilmektedir. Kan bağının en fazla 2. Kuşaktan akrabalar için geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var.
30 Haziran 2011’de yürürlüğe giren yeni aile birleşimi uygulamasına göre Avusturya aile birleşimi uygulamasında Avusturya’da yaşayan eşin Türk vatandaşı veya Avusturya vatandaşı olması farketmeksizin başvuruda bulunulabilmektedir. Eğer Avusturya’da yaşayan eş Türk vatandaşı ise uzun süreli oturum izninin olması gerekmektedir. Ancak her halükarda Almanca dil yeterliliğinin A1 dil sertifikası alınarak ispatlanması gerekmektedir.
Avusturya Çalışma İzni
Yabancıların Avusturya’da çalıştırılmasını öngören 1 Ocak 2006 tarihli Yabancılar yasasına göre çalışma izinleri 3 başlık altında toplanmıştır; Çalıştırma izni (Beschäftigungsbewilligung), Çalışma izni (Arbeitserlaubnis), Muafiyet belgesi (Befreiungsschein).
Çalıştırma izni bir yıl süreli olup Avusturya’daki işverenin bir yabancıyı ülke sınırları içinde bir yıl boyunca çalıştırmasına imkan verir. Çalıştırma izni belirli bir süreyle belirli bir iş yeri için geçerlidir. İşverene ilk kez çalıştırma izni verilmesi Avusturya’daki çalışma izinleri kontenjanına bağlıdır ancak bununla birlikte Avusturya’daki iş piyasasının durumuyla da yakından alakalıdır. Buna göre Avusturya sınırları içinde üçüncü ülkelerden gelen çalışanların toplam işgücü potansiyeli bütün ülkenin istihdam oranının %8’ini aşmamalıdır. Bu oran ancak istisnai durumlarda arttırılabilmektedir.
Avusturya Çalışma iznini bir iş sözleşmesi ile Avusturya’da giden kişiler talep edebilirler. Avrupa sınırları içinde birçok ülkede geçerli olduğu üzere çalışma izni mevzusu ülkede oturum ve ikamet izniyle de yakından alakalıdır. Avusturya çalışma izni Avusturya’da çalışılan eyalet içinde en fazla 2 yıl süre ile verilmekte olup, ülkede 14 ay yerleşik olarak çalışan yabancıların eş ve çocuklarının çalışmasına olanak sağlar. Çalışma izni, süresi bitmeden yapılan başvurularda son 2 yıl içinde ülkede çalışıldığı durumda 2 yıl geçerli olacak şekilde uzatılabilmektedir.
Avusturya oturma izni uzatma
Avusturya’da oturma izni Avusturya’da bulunma amacınıza göre yapılan başvurularınız neticesinde aldığınız onay ile Avusturya göçmenlik ofisine ulaştırılmaktadır. Avusturya oturum izni sizin ülkede toplam konaklama sürenizden kısa olabilmektedir. Avusturya oturum izninin uzatılması 12 ayda bir yapılabilmektedir. Oturum izninizi mevcut ikamet süreniz bitmeden yenilemeniz gerekmektedir.
Bize Ulaşın!