Amerika Vize İşlemleri
Amerika vize işlemleri Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisine seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının prosedürlere uygun olarak Amerika vizesi sahibi olmaları gerekmektedir. Umuma mahsus, hususi, hizmet, diplomatik pasaport sahibi vatandaşların tümü vize sahibi olma zorunluluğuna tabi tutulmaktadır. T.C. vatandaşları ve Türkiye’de uzun süreli ikamet izni (oturum izni) bulunan yabancı ülke vatandaşlarının vize işlemleri için Amerika Ankara Büyükelçiliği veya Amerika İstanbul Başkonsolosluğuna vize müracaat etmeleri gerekmektedir.
Amerika vize işlemleri için ABD sınırları içerisine seyahat edecek kişilerin Amerika göçmen olmayan Vize statüsünde başvuru işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Amerika göçmen olmayan vize türleri dahilinde Amerika Konsolosluğu başvuru sahiplerine ABD ülke sınırları içerisine ziyaret, eğitim veya çalışma amacı ile kısa süreli ikamet etme hakkı tanımaktadır.
Amerika vize işlemleri ve kategorileri
Amerika vize kategorileri başvuru sahibinin seyahat amacına uygun olarak farklılık göstermektedir. Diplomatik ve resmi vize, turistik vize, ticari vize, transit vizesi, öğrenci ve değişim programı vizesi, geçici (kısa süreli) çalışma vizesi gibi vize kategorileri bulunmaktadır. Başvuru aşamasında vize türü ve başvuru sahibinin yaşı fark etmeksizin DS-160 göçmen olmayan vize başvuru formu doldurulması zorunluluğu bulunmaktadır. Amerika vize işlemlerinin seyahat başlangıç tarihinden en az 6 ila 8 hafta kadar önce başlatılması gerekmektedir.
Amerika vize işlemleri turistik, ticari ve transit vize
B-1/B-2 turistik veya ticari amaçlı ziyaretçi vizesi
Amerika birleşik devleti sınırları içerisine turistik gezi veya ticari nedenlerle kısa süreliğine seyahat edecek kişilerin başvurması gereken vize türüdür. B1/B2 ziyaretçi vizesi ile ABD’ye turizm, aile/arkadaş ziyareti, mesleki toplantı/konferans, kısa süreli dil okulu/yaz kampı gibi amaçlar doğrultusunda seyahat edilebilmektedir.
B-1 Amerika vize işlemleri ticari amaçlı ziyaretçi vizesi
Amerika ülke sınırları içerisine mesleki toplantı, konferans veya fuar gibi ticari amaçlarla kısa süreli seyahat gerçekleştirecek vatandaşların başvuru yapması gereken vize türüdür.
B-1 ev hizmetleri ziyaretçi vizesi
ABD kısa süreli seyahatini ev içi hizmetleri amacı ile gerçekleştirecek kişilerin başvurması gereken göçmen olmayan vize türüdür.
B-2 tedavi amaçlı ziyaretçi vizesi
Amerika vize işlemleri ABD seyahatini tıbbi tedavi amacı doğrultusunda gerçekleştirecek olan kişilerin başvurması gereken kısa süreli ikamet izni sunan vize türüdür.
C transit vizesi
Amerika sınırları içerisine uçak ve gemiye katılmak amacıyla seyahat edecek mürettebat üyesi kişilerin başvurması gereken göçmen olmayan vize türüdür. ABD haricinde olan iki ülke arasındaki seyahatin Amerika bağlantılı olarak gerçekleşecek olması halinde başvurulması gerekmektedir.
D, C1/D Mürettebat vizesi
Gemi veya Amerika sınırları içerisinde uluslararası havalimanlarında çalışan kişilere uygun olarak tahsis edilen göçmen olmayan vize türüdür.
E1/E2 Amerika vize işlemleri Yatırımcı vizesi
E1/E2 yatırımcı vizesi veya ticari anlaşmalı Tüccar vizesi, Amerika ile sefer ve ticaret anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olarak teknoloji, hizmet veya ticaret dahilinde görev alan kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Ticaret, yatırım yapılan kuruluşun faaliyetlerini yönetmek, geliştirmek veya sermaye yatırımı yapmak amacı ile Amerika seyahati gerçekleştirecek kişilere uygun olarak tahsis edilmektedir.
E3 Avustralya özel işçi vizesi
ABD’ye uzmanlık gerektiren bir iş dahilinde kısa süreli çalışma amacı ile seyahat edecek Avustralya vatandaşlarının başvurması gereken vize türüdür.
I Basın mensubu vizesi
Amerika seyahatini muhabir, film ekibi, editör vb. meslekler dahilinde gerçekleştirecek olan yabancı vize temsilcisi basın mensuplarına tahsis edilen göçmen olmayan vize türüdür. Basın mensubu vizesi sahibi olabilmek için güncel olaylar veya spor etkinlikleri ile haber toplama gibi amaçlara hizmet edilmesi gerekmektedir.
Amerika vize işlemleri öğrenci ve değişim programı vizesi
F1, F2 öğrenci vizeleri
Amerika seyahatlerini akademik eğitim dahilinde veya uzun süreli dil eğitimi amacı ile gerçekleştirecek öğrencilerin başvurması gereken vize türüdür.
J1, J2 Değişim programı vizeleri
Amerika sınırları içerisindeki değişim programlarına katılması onaylanan kişilere uygun olarak tahsis edilen göçmen olmayan vize türüdür.
M1, M2 mesleki eğitim vizeleri
Amerika ülke sınırları içerisine akademik olmayan mesleki eğitim veya dil eğitimi amacı ile seyahat edecek kişilere uygun olarak tahsis edilen vize türüdür.
Amerika vize işlemleri kısa süreli çalışma vizesi
- H1-B, H2-A, H2-B, H3 geçici süreli çalışma vizeleri
- L şirket içi transfer vizeleri
- O olağanüstü yetenek ve başarıya sahip kişiler
- P Atletler, oyuncular ve eğlence grupları
Diğer vize kategorileri
- K- Nişanlı vizesi
- Q1- Uluslararası kültürel değişim programı
- R- Din görevlileri
- T- İnsan ticareti mağduru vizesi
- U- Suç faaliyeti mağduru vizesi
- TN/TD- NAFTA vizeleri
- Diplomatik ve resmi vizeler
Amerika vize işlemleri DS-160 formu
Amerika Büyükelçiliği veya Amerika Konsolosluklarına göçmen olmayan vize başvuru aşamasında başvuru sahiplerinin Amerika DS 160 başvuru formu doldurmaları gerekmektedir. Başvuru formunun randevu tarihinin en az 3 iş günü öncesinde online ortamda ve doğru bilgiler ekseninde eksiksiz olarak doldurulması zorunluluğu bulunmaktadır.
Belirlenen şartları yerine getirmeyen kişilerin Amerika Büyükelçiliği veya Konsolosluklarına gerçekleştirmiş oldukları vize başvuruları kabul edilmemektedir. Başvuru sahiplerinin herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmaları halinde yeni bir randevu almaları gerekmektedir.
Amerika DS 160 Formu doldurulması aşamasında başvuru sahibine ait fotoğrafın dijital olarak yüklenmesi gerekmektedir. Fotoğraf boyut ve içeriğinin Amerika vize işlemleri prosedürüne uygun olması zorunluluğu bulunmaktadır.
Konsolosluk vize sistemine Amerika Konsolosluğu tarafından belirlenmiş olan kriterlere uygun olmayan fotoğrafların yüklenmesi işlem süresinin uzamasına neden olmaktadır. Başvuru formu içerisine eklenecek fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin daha önceki vizelerinde kullanmış olduğu fotoğraf geçerli olmamaktadır.
Amerika DS 160 vize başvuru formu doldurulması aşamasında bir kopyasının sabit diske kaydedilmesi her aşamada kaydetme işleminin tekrarlanması gerekmektedir. Form doldurma sırasında 20 dakikadan uzun süre işlemin durdurulması halinde oturumun kendini kapatması nedeniyle girilen tüm bilgiler silinmektedir.
Amerika vizesi işlemleri dahilinde DS-160 formunun sistem üzerinden Amerika Konsolosluğu’na gönderilmesi halinde başvuru işlemi gerçekleştirilmiş olmaktadır. Başvuru formunun doğru ve eksiksiz olarak doldurulmamış olması, doğru vize türünün seçilmemesi Amerika Konsolosluğu yetkililerinin vize randevusu sırasında başvuruyu ret ile sonuçlandırmalarına neden olmaktadır.
Önemli Not:
DS-160 Başvuru formu doldurulması aşamasında bilgilere dair değişiklik elektronik imza atılmadan ve Amerika Konsolosluğu’na gönderilmeden önce yapılabilmektedir. Başvuru formunda yer alan bilgilerin imzala ve gönder butonuna tıklamadan önce doğru ve eksiksiz olarak girildiğine emin olunması gerekmektedir. DS-160 formu doldurulması son aşamasında sign application (formu imzalayın) butonu aracılığı ile başvuru sahibinin formu imzalaması gerekmektedir. Formun imzalanmaması başvurunun sonuçlandırılmamış olarak kabul edilmesine neden olmaktadır.
Amerika Konsolosluğu vize randevusu alımı
Amerika vize işlemleri dahilinde vize randevusu alma işlemini gerçekleştirmeden önce Amerika Konsolosluğu resmi web sitesi üzerinden DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunun doldurulması gerekmektedir. Amerika DS 160 başvuru formunun gerçeğe uygun bilgilerle eksiksiz olarak doldurulmuş olmasının ardından barkod yer alan onay sayfasının kağıt ortamına aktarılması gerekmektedir.
Amerika vizesi başvuru işlemleri ilk bölümünün tamamlanabilmesi için başvuru sahiplerinin resmi web sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda vize randevusu almaları gerekmektedir.
Amerika vize randevusu için Amerika Konsolosluğu resmi web sayfası sağ üst köşesinde yer alan hesap oluştur bölümünden başvuru sahibinin pasaport numarasını, doğum tarihini, uyruğunu ve talep edilen diğer bilgileri girerek hesap oluşturması gerekmektedir. ABD sınırları içerisine gerçekleştirilecek seyahatin amacına uygun olan vize türünün seçilmesinin ardından başvuru sahibine ait kimlik bilgileri istenmektedir.
Bir sonraki adımda pasaportun teslim edilmesi istendiği ptt şubesi seçilmektedir. Amerika vize ücreti ödeme şeklinin seçilmesinin ardından vize randevu tarih ve saat seçeneklerine ulaşılmaktadır. Başvuru sahibine uygun olan randevu tarih ve saatinin onaylanmasının ardından randevu alma işlemi tamamlanmış olmaktadır. Hermes Vize danışmanlık sizler adına bu süreci de yönetebilme donanımına sahip olmaktadır.
Önemli not:
Amerika Konsolosluğu yetkilileri ile gerçekleşecek olan vize mülakatı randevusuna giderken seyahat amacına uygun gerekli evrakların hazır olarak başvuru sahibinin yanında olması gerekmektedir. Gerekli evraklar arasında barkodlu onay sayfasının da olması zorunluluğu bulunmaktadır.
Amerika vize işlemleri vize mülakatı
Amerika Konsolosluğu yetkilileri vize mülakatını başvuru sahibi ile Türkçe ve İngilizce olarak yapmaktadır. Vize mülakatı önce başvuru sahibinin parmak izi kaydı alınmaktadır. Parmak izi kaydı alımı DS 160 formu içerisinde yer alan sorulara doğru cevaplar verilmiş olduğu ve mülakat sırasında doğru cevaplar verileceği teyidinin alınması anlamına gelmektedir. Amerika vize işlemleri için başvuru sahiplerinin Amerik Birleşik Devletleri ve Türkiye Cumhuriyeti resmi tatillerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
Amerika vize işlemleri – Sıkça sorulan sorular
Amerika vize başvurusu nasıl yapılır?
Amerika vize işlemleri başvurusu sürecini başlatmak için başvuru sahibine ait pasaportun 10 yıldan daha eski olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İçerisinde en az 2 adet boş sayfa bulunan pasaportun geçerlilik süresinin de kontrol edilmesinin ardından işlemler başlatılabilmektedir. Bir sonraki adımda Amerika DS 160 vize başvuru formu doldurulması yer almaktadır. Formun Amerika Konsolosluğu’na iletilmesinin ardından vize randevusu alınabilmektedir. Konsolosluk değerlendirmesinin olumlu sonuçlanabilmesi için formun doğru bilgilerle doldurulması ve gerekli evrakların eksiksiz olarak ibraz edilmesi gerekmektedir.
Amerika vize işlemleri randevu almak için yapılması gerekenler nelerdir?
Amerika vize randevusu alınabilmesi için öncelikli olarak Amerika vize başvurusu formunun (DS-160 Formu) doldurulması gerekmektedir. Başvuru formunun randevu tarihinin en az 3 iş günü öncesinden doldurulması şartı aranmaktadır. Form doldurma ve Amerika vize ücreti ödemesinin ardından Amerika Konsolosluğu resmi web sitesi üzerinden vize randevusu alınabilmektedir.
Amerika vizesi başvuru evrakları nelerdir? Vize işlemleri sırasında hangi belgelerin yer alması şartı bulunur?
Amerika vize işlemleri başvuru evrakları başvuru yapılacak olan vize türüne, seyahat süresine göre başvuru sahibinin mesleğine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle öncelikli olarak seyahat amacına uygun olan vize türünün belirlenmesi gerekmektedir. Başvuru aşamasında pasaport, biyometrik fotoğraf, vize başvuru formu, vize talep dilekçesi, mesleki duruma ilişkin belgeler talep edilmektedir. Evrak listesi vize türüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tarafınıza talep etmeniz halinde size uygun evrak listesini gönderebiliriz.
Amerika vize başvurusu kaç günde sonuçlanır?
Amerika vizesine başvuru işlemlerinin eksiksiz olarak tamamlanmış olması halinde 4-5 iş günü içerisinde vize talebi değerlendirilerek sonuçlanmaktadır. Başvuru aşamasında evrakların eksik olarak sunulması halinde konsolosluk değerlendirme aşamasında ek evrak talep edebilmektedir. Bu durumda sonuçlanma gün sayısında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Ayrıca konsolosluğun yoğun olması veya işlemlerin resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde sonuçlanma süresi uzayabilmektedir.
Amerika online vize başvurusu nasıl yapılır?
Amerika vize başvurusu için öncelikle başvuru yapılacak vize türünün belirlenmesi gerekmektedir. Ardından Amerika Konsolosluğu resmi web sayfası üzerinden Amerika vize başvuru formu (DS-160 Formu) doldurulması gerekmektedir.
Form doldurma ve vize bedeli ödemesinin ardından Konsolosluk randevusu alınması gerekmektedir. Vize randevusunun ardından değerlendirme süreci başlatılmaktadır. Başvurunun sadece online adımlarla tamamlanması mümkün değildir. Konsolosluk ile randevusu sistemi ile görüşülmesi şartı aranmaktadır.
Amerika vize işlemleri ile ilgili tüm sorularınız ve danışmanlık için Hermes vizeden hizmet alabilirsiniz.
Bize Ulaşın!