Amerika Üniversiteleri
Amerika sahip olduğu tarihsel geçmiş, gelişmişlik düzeyi ve eyaletleri ile öğrencilerin üniversite eğitimi için tercih ettiği ülkelerin başında yer almaktadır. Amerika ülke sınırları içerisinde yaklaşık 6500 üniversite bulunmaktadır. Lisans eğitimi kurumlarında yaklaşık 1 milyon yabancı öğrenci eğitim almaktadır. Amerika Üniversiteleri her geçen gün yabancı öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmektedir.
Amerika Üniversiteleri sayısının oldukça fazla olması öğrencilerin tercih yaparken zorlanmalarına oldukça seçici davranmalarına neden olmaktadır. Eğitim kurumu sayısının fazlalığı her öğrencinin beklentisine göre tercih yapabilmesini sağlamaktadır.
Dünyanın en iyi üniversitelerinin yer aldığı Amerika ülkesi öğrencilere lisans eğitimleri sonrasında yüksek eğitim fırsatı da sunmaktadır. Öğrenciler iş imkanı, kariyer planlaması gibi nedenlerle eğitimleri sona erdikten sonra da Amerika sınırları içerisinde ikamet etmeyi tercih edebilmektedir.
Amerika Üniversiteleri Eğitim Sistemi
Amerika Üniversiteleri eğitim sistemi dahilinde yabancı öğrenciler çok çeşitli fırsatlardan yararlanabilmektedir. Lisans eğitimleri eyaletlere göre farklılık gösterebilmektedir. Her eyaletin üniversite eğitim sistemi için uyguladığı farklı sistem ve kurallar bütünü bulunmaktadır. ABD üniversiteleri devlet ve özel üniversiteler olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır.
Amerika ülke sınırları içerisinde üniversite eğitim almak gelişen teknolojiden faydalanarak uluslararası firmalarla iç içe olmayı sağlamaktadır. Eğitim sistemi öğrencilerin edindikleri bilgileri uygulayabilmeleri üzerine hazırlanmıştır. Öğrenciler lisans eğitimlerinden teorik ve pratik bilgiye sahip olarak iş hayatına hazır olarak mezun olmaktadır.
Amerika Üniversiteleri eğitim sistemi büyük oranda kredili sistemle eğitim vermeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Öğrencinin bir akademik dönem boyunca 15-20 arası kredi alması zorunluluğu bulunmaktadır. Kredi alabilmek için alınan dersin tüm ödev ve çalışmalarının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
ABD üniversite eğitimi sistemi içerisinde 2 farklı yol ile lisans diploması alınabilmektedir. Üniversite eğitimi Türkiye’de olduğu gibi bölümlere göre değişmekle birlikte genellikle 4 yıl sürmektedir. Öğrenciler direkt olarak 4 yıllık bir üniversiteye başvuru yapabilmekte ve mezuniyetlerinin ardından diplomalarını alabilmektedir. Öğrenciler tercihen 2 yıllık Community College mezuniyetinden sonra 3. ve 4. sınıf eğitimini başka bir üniversite tamamlayarak lisans diploması sahibi olabilmektedir.
Amerika sınırları içerisinde üniversite eğitimi alan öğrenciler eğitim süreleri boyunca haftada 20 saate kadar çalışma izni alabilmektedir. Amerika üniversitelerinin YÖK denkliği bulunmaktadır. Türkiye’den lisans eğitimi için Amerika’ya seyahat edecek öğrenciler tercihlerini denkliğe göre yapabilmektedir.
Amerika Üniversiteleri Başvuru ve Kabul Şartları
Amerika Üniversite eğitimi başvuru ve kabul şartları üniversite ve üniversitenin bulunduğu eyalete göre değişiklik gösterebilmektedir. Başvuru aşamasında farklı prosedürler haricinde aşağıda yer alan belgeler talep edilmektedir.
- Lise Diploması,
- Not Dökümü / Transkript,
- Özgeçmiş,
- IELTS ve TOEFL Sınav Sonuçları,
- Referans Mektupları,
- Başvuru Ücreti,
- Sanat ve Spor Bölümleri için Lisans veya İlgili Belgeler,
- Sağlık ve Diş Sigortası belgelerinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
En İyi Amerika Üniversiteleri
Amerika sınırları içerisinde yer alan 10 üniversiteleri dünyanın en iyi üniversiteleri listesinin ilk 20 sırasında yer almaktadır. Dünyanın en iyi 100 üniversitesi içerisinde 30’dan fazla üniversite ABD sınırları içerisinde yer almaktadır. (Parantez içerisindeki sayılar dünya sıralamasında yerlerine göre yazılmıştır.
- Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) (1. sırada)
- Stanford Üniversitesi (2. sırada)
- Harvard Üniversitesi (3. sırada)
- Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) (4. sırada)
- Chicago Üniversitesi (9. sırada)
- Princeton Üniversitesi (13. sırada)
- Yale Üniversitesi (14. sırada)
- Cornell Üniversitesi (16. sırada)
- Johns Hopkins Üniversitesi (17. sırada)
- Pennsylvania Üniversitesi (19. sırada)
Amerika Üniversite Eğitimi Ücretleri
Amerika Üniversitelerine ait ücretler üniversite, eyalet ve lisans programlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Üniversite ücretleri lisans bölümüne, ders saatine ve başvuru şartlarına göre değişebilmektedir. Üniversitelerin bulunduğu konum ve başvuru sıralamasındaki yerleri de ücretlerin farklılık göstermesindeki temel nedenler arasında yer almaktadır. Devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler arasındaki ücret farklı oldukça fazladır. ABD sınırları içerisinde 6500 civarı üniversite olması nedeniyle eğitim ücret yelpazesi oldukça geniştir.
Amerika’da üniversite eğitimi için belirlenen ücretler genel olarak 7.000 USD – 60.000 USD arasında değişebilmektedir.
Amerika Üniversiteleri Başvuru Tarihleri
Amerika Üniversite eğitim sistemi içerisinde güz ve bahar olmak üzere iki eğitim dönemi bulunmaktadır. Bazı üniversiteler kontenjanlarına göre yaz okulu açabilmektedir.
Amerika sınırları içerisinde hangi dönem eğitim alınması talep ediliyorsa o dönemden 1 yıl önce başvuruda bulunmak oldukça fayda sağlamaktadır. Güz dönemine denk gelen Eylül ayı içerisinde eğitime başlanmasının talep edilmesi halinde ocak ve şubat ayları arasında başvuru işlemlerinin tamamlanmış olması oldukça önem arz etmektedir. Başvuru ve kontrol işlemleri sonrasında başvuru sahibine dönülmesi 2-3 ayı bulabilmektedir. Bu nedenle başvuru işlemlerinin erken yapılması talep ve evrakların değerlendirilmesi sürecinde kolaylık sağlamaktadır.
Amerika Öğrenci Vizesi
Amerika sınırları içerisinde yer alan üniversitelerden birinde lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin Amerika Öğrenci Vizesi sahibi olması gerekmektedir. Üniversite eğitimi için Amerika F1 Öğrenci Vizesi sahibi olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Amerika Öğrenci Vizesi başvuru aşamasında talep edilen evrakların eksiksiz olarak ibraz edilmesi oldukça önem arz etmektedir. Amerika vizesi başvuru değerlendirme aşamasında eksik evrak teslim etmek başvuru sahibinden ek evrak talep edilmesine veya başvurunun olumsuz olarak sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Amerika Öğrenci Vizesi başvuruları ortalama 3-4 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır.
Amerika Öğrenci Vizesi Gerekli Evrakları
- Eğitim süresi boyunca geçerli olacak Pasaport,
- Maddi durumu gösteren belgeler,
- Vize başvuru ücreti,
- Eğitim görülecek üniversiteden alınmış kabul belgesi,
- Eğitim belgeleri,
- Diploma ve öğrenci belgesi,
- Banka hesap dökümü,
- Nüfus kayıt örneği,
- Biyometrik fotoğraf,
- Dil yeterliliğini kayıtlayan sınav sonuçları (TOEFL, SAT, GRE, GMAT)
Amerika Üniversiteleri – Sıkça Sorulan Sorular
Lübnan vatandaşları için Amerika vizesi başvuru işlemleri nereden yapılmaktadır?
Türkiye Cumhuriyeti yasal oturum (ikamet) izni sahibi Lübnan vatandaşları Amerika vizesi için başvuru işlemlerini Ankara Amerika Büyükelçiliği veya diğer yetkili diplomatik temsilciliklere yapabilmektedir. Başvuru işlemleri aynı zamanda konsolosluk tarafından yetki verilmiş olan vize başvuru merkezleri aracılığıyla da gerçekleştirilebilmektedir. T.C. Oturum İzni sahibi olan Lübnan vatandaşları Türkiye’den vize başvurusu gerçekleştirme sürecinde Türkiye’deki durumlarına ilişkin evrakları ibraz etmeleri gerekmektedir.
Amerika öğrenci vizesi başvurularında hangi belgeler talep edilmektedir?
Amerika öğrenci vizesi başvuru sürecinde Amerika Konsolosluğu tarafından Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Pasaport, Biyometrik Fotoğraf, Vize Başvuru Formu gibi belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Başvuru dosyası içerisinde aynı zamanda Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, Vize Talep Dilekçesi, Öğrenim durumuna ait belgelerin de bulunması gerekmektedir. Başvurunun niteliğine ve eğitim görülecek olan kuruma bağlı olarak gerekli evraklar içerisinde farklılıklar meydana gelebilmektedir.
Amerika erasmus vizesi diye bir vize türü var mı?
Ülkeler arası Öğrenci Değişim Programı bilinen adı ile Erasmus Programı her ülkenin dahil olduğu bir program değildir. Amerika Birleşik Devletleri Erasmus Programı dahilinde yer alan ülkeler arasında bulunmamaktadır. Amerika sınırları içerisinde herhangi bir Kültürel Değişim Programı veya akademik eğitim amaçlı olarak seyahat edilecek olması durumunda Amerika Öğrenci Vizesi başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Amerika vizesi nereden alınır başvurunun şahsen yapılması şartı var mı?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisine Amerika vizesi başvuruları Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır. Başvurular konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu aşamada şahsen bulunma zorunluluğunuz olmamakla birlikte Amerika Konsolosluğu tarafından gerçekleştirilen vize mülakatına katılma zorunluluğu bulunmaktadır.
Amerika vize bedeli başvuru ret ile sonuçlandığından iade edilir mi?
Amerika seyahati için yapılan vize başvuruları konsolosluk tarafından herhangi bir nedenden dolayı ret kararı ile sonuçlandırılabilmektedir. Başvurunun olumsuz kararı ile sonuçlanması durumunda vize talebi oluşturma sürecinde ödenmiş olan vize ücreti iade edilmemektedir. Bu nedenle tüm sürecin eksiksiz ve talep edildiği şekilde tamamlanmış olması oldukça önem arz etmektedir.
Bize Ulaşın!