Amerika Konsolosluğu & Göçmen Olmayan Vize
Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisine seyahat gerçekleştirecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tümü Amerika Konsolosluğu Göçmen Olmayan Vize Amerika vizesi sahibi olma zorunluluğuna tabi tutulmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti uzun süreli oturum izni (ikamet izni) bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar işlemlerini tercih ettikleri konsolosluktan yapabilmektedir. Oturum izni bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar ikamet ettikleri yer göz önünde bulundurulmadan başvurularını Amerika Başkonsolosluğu ya da Amerika Büyükelçiliği’ne yapabilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri vize başvurusu planlanan seyahat tarihinin en fazla 3 ay öncesinden gerçekleştirilmektedir. Amerika seyahat planı ile ilgili herhangi bir sorun yaşamamak adına başvuru sahibinin Amerika vize işlemleri için seyahat tarihinin en az 5-6 hafta öncesini tercih etmesi tavsiye edilmektedir. Vize başvurularının yoğunluğuna bağlı olarak başvuru sahibi ile gerçekleştirilecek mülakat için randevu tarihi 3-4 hafta sonrasına verilebildiği göz önünde bulundurulmalıdır. Başvuru sahiplerinin Amerika Konsolosluğu Göçmen Olmayan Vize işlemleri için pasaport tarihlerini kontrol etmeleri gerekmektedir. Pasaport türü ayrımı yapılmaksızın başvuru sahiplerinin pasaport sürelerinin seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay daha geçerli olması zorunluluğu bulunmaktadır.
Amerika sınırları içerisine seyahat gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar için 2 ayrı Amerika vizesi prosedürü uygulanmaktadır. Uygulanan vize prosedürlerinden birincisi 6 aydan daha kısa süren turistik, ticari, aile/arkadaş ziyareti, organizasyon ziyareti, eğitim, yaz ve dil okulu gibi kısa süreli vize kapsamında yer almaktadır. Kısa süreli vize türleri haricinde Amerika ülke sınırları içerisinde uzun süreli ikamet edecek vatandaşların Amerika Göçmen Vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Amerika Vizesi
Amerika Birleşik Devletleri ülkelerine gerçekleştirilecek seyahat amacına göre düzenlenmiş olan yaklaşık 185 farklı alt kategoride vize türü hizmeti vermektedir. Amerika ülke sınırları içerisine düzenli ve sürekli seyahat eden vatandaşlara tahsis edilen süresiz vize Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti tarafından 10 yıl ikamet süresi olan Amerika Vizesi ile sınırlandırılmıştır. Amerika süresiz vize sahiplerinin vizeleri geçerli kabul edilmemektedir. Amerika Birleşik Devletlerine aile bireylerini ziyaret, akademik çalışma ve bilimsel araştırma, birinci dereceden akraba gözetimi, tıbbi sağlık tedavisi, müstakbel eş/nişanlı ziyareti ya da sık düzenlenen iş görüşmeleri gibi nedenlerle seyahat edeceğini ispatlayan kişilere 10 yıllık Amerika vizesi verilmektedir.
10 yıl süreli Amerika Vizesi sahibi olan vatandaşların 10 yıl içerisinde istenilen süre kadar Amerika sınırları içerisinde ikamet etme hakkı bulunmamaktadır. 10 yıl süreli Amerika vizesi sahibi olarak ülke sınırları içerisinde ikamet etme süresi ABD Gümrük ve Sınır Koruma Memurları tarafından belirlenmektedir. Amerika sınırlarında en fazla yasal ikamethakkı gümrük memurlarının vurmuş olduğu vize giriş kaşesindeki gün sayısı kadar olabilmektedir. Giriş kaşesi içerisinde belirtilen gün sayısı 5 ay 29 gün ile sınırlandırılmış bulunmaktadır. Vize giriş kaşesi üzerinde gümrük memurunun yazmış olduğu ikamet süresi dolmadan Amerika sınırları içerisinden çıkış yapılması gerekmektedir. ABD ülke sınırları içerisinde ikamet süresinin uzatılması gerektiği durumlarda ikamet edilen eyalete bağlı USCIS Ofisine başvuru yapılarak vize süresinin uzatılması gerekmektedir.
Amerika ülke sınırları içerisinden diğer ülkelere aktarmalı olarak seyahat gerçekleştirecek vatandaşların belirtilen prosedürlere uygun olarak seyahat etmesi gerekmektedir. Amerika Ziyaretçi Vizesi olmaması veya Vize Muafiyet Programı gerekli niteliklerine cevap vermemesi halinde ayrıca bir yol izlenmelidir. Amerika aktarmalı olarak seyahat edilecek ülkeye (onward flight) anlık ve süreli transit için geçerli Amerika Transit Vize (C) sahibi olmaları gerekmektedir.
Amerika Konsolosluğu Göçmen Olmayan Vize Gerekli Evrakları
Amerika vize başvurusu aşamasında talep edilen gerekli evraklar, seyahatin amacına göre farklılık göstermektedir. Amerika vize başvurusu gerekli evrakları konsolosluk değerlendirmesine uygun olarak hazırlanmalıdır. Vize başvurusunda bulunan vatandaşların vize mülakat randevularına gelirken seyahat amacını destekleyen evrakları getirmesi gerekmektedir. Online ortamda doldurulmuş DS-160 formunun barkodlu konfirme edilmiş sayfasını yanlarında getirmeleri zorunluluğu bulunmaktadır. Amerika vize mülakat randevusu DS 160 formu doldurulması ve vize harç bedelinin ödenmesi ardından verilmektedir. Mülakat randevusu tarihinde vize başvuru sahibinin parmak izini ibraz etmesi gerekmektedir.
Amerika vize mülakat randevusuna gelen başvuru sahiplerinin randevu tarih ve talimat bilgilerinin yer aldığı sayfaya ait belgeyi yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Başvuru sahibine ait son 6 ay içerisinde çekilmiş olan fotoğrafın 2 adet 5 x 5 cm ölçülerinde olması gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafın renkli ve gözlüksüz randevu sırasında ibraz edilmesi gerekmektedir. Amerika sınırları içerisine yapılan seyahate eşlik edecek aile bireylerinin olması halinde ek evraklar talep edilmektedir. Bahsi geçen durumlarda eşlere ait evlilik cüzdanı aslı ve fotokopisi, 21 yaşından küçük olan çocuklar için ise doğum belgesi talep edilebilmektedir.
Göçmen Olmayan Vize Gerekli Evrakları
Amerika DS-160 Başvuru Formu
Başvuru aşamasında göçmen olmayan Amerika vize işlemleri için Amerika DS 160 başvuru formunun eksiksiz ve gerçeğe uygun bilgilerle İngilizce olarak elektronik ortamda doldurulmuş olması gerekmektedir. Online ortamda doldurulmuş olan vize başvuru formu ile birlikte alınan vize başvuru randevusu özel kayıt sisteminden alınmaktadır. Aynı hesap dahilinde vize başvuru işleminin onaylanmasının ardından işleme ait hizmet bedeli başvuru sahibinin kredi kartından güvenli ödeme seçeneği ile tahsis edilmektedir. Başvuru sahibinin kredi kartı olmaması halinde hizmet bedeli Amerika Konsolosluğu’nun vermiş olduğu banka hesabına yatırılmaktadır.
Biyometrik Fotoğraf
Amerika Konsolosluğu Göçmen Olmayan Vize başvuru aşamasında talep edilen biyometrik fotoğrafın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Fotoğraf boyutunun 5 x 5 cm boyutlarında olması zorunluluğu bulunmaktadır. Fotoğraf çözürlüğünün en düşük 600 x 600 – en yüksek 1200 x 1200 piksel olması gerekmektedir. Biyometrik fotoğrafın online ortamda doldurulan DS-160 vize başvuru formu için dijital olarak yüklenmesi gerekmektedir.
Amerika Göçmen Olmayan Vize Talep Dilekçesi
Amerika göçmen olmayan vize talep dilekçesi vize başvurusu sahibi adına Amerika Konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır. Dilekçe içerisinde Amerika ülke sınırları içerisine seyahat sebebi, seyahat tarihleri, başvuru sahibinin mesleği, pozisyonu, seyahat masraflarının sponsoru gibi bilgilerin yer alması gerekmektedir.
Banka Hesap Cüzdanı
Amerika seyahat süresi boyunca oluşabilecek masrafların karşılığı olan bakiyenin ibraz edilmesi gerekmektedir. Seyahat masrafları değerinde bakiyenin başvuru sahibinin şahsi banka hesabında Euro/Türk Lirası ve USD para birimi olarak bulunması gerekmektedir. Başvuru sahibine ait banka hesap dökümünün son 3 aylık aktif hesap hareketini içermesini gerekmektedir. Banka hesabı bilgisinin vize başvurusundan en fazla 15 gün önce alınmış olması zorunluluğu bulunmaktadır. Hesap dökümünün banka yetkilisi tarafından imzalanması, kaşelenmesi ve banka yetkilisinin imza sirkülerine sahip olması gerekmektedir.
Mesleki Durumu Belgeleyen Evraklar
Vize başvuru sahibinin bağlı olduğu kurum ve şirket içerisinde çalıştığına dair resmi evrakların ibraz edilmesi gerekmektedir. SGK işe giriş belgesi, SGK hizmet dökümü, maaş bordrosu başvuru öncesinde hazırlanmalıdır. Başvuru sahibinin bağlı bulunduğu işyerinden alınan şirketin antetli kağıdına yazılan Görev Belgesi veya İzin Belgesi yetkili tarafından yazılmış, imzalanmış ve kaşelenmiş olarak ibraz edilmelidir. Başvuru sahibine ait Meslek Görev Kartı olması halinde evraklara arasına eklenmelidir.
Amerika Seyahatini Destekleyen Rezervasyon Belgeleri
Amerika Göçmen Olmayan Vize başvurusunda bulunan kişinin belirtmiş olduğu seyahat amacı ve vize türüne ait ulaşım ve konaklama bilgilerini içeren rezervasyonların ibraz edilmesi gerekmektedir. Belirtilen Amerika seyahat tarihi ile ibraz edilen gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyon tarihlerinin birbirini desteklemesi gerekmektedir. Konaklama bilgisini gösteren otel rezervasyonunun başvuru sahibinin adına düzenlenmiş olması gerekmektedir. Rezervasyon üzerinde seyahat edecek kişinin isminin bulunması vize değerlendirme aşamasında önem arz etmektedir.
Amerika Göçmen Olmayan Vize Mülakatı
Amerika Konsolosluğu vize başvuru sahibi ile gerçekleştireceği mülakatı randevu günü Türkçe ve İngilizce olarak yapmaktadır. Mülakat öncesi konsolosluk yetkilileri tarafından başvuru sahibine ait parmak izi kaydı alınmaktadır. Başvuru sahibine ait parmak izinin alınması Amerika DS-160 başvuru formu içerisinde yer alan sorulara gerçeğe uygun yanıtlar içerdiğinin teyidi niteliğindedir. Parmak izi alınması aynı zamanda mülakat sırasında yöneltilen sorulara doğru yanıtlar verileceğine dair tasdik verilmesi anlamını taşımaktadır.
Amerika Vize Başvurusu Sonuçlanma Süresi
Amerika Konsolosluğu Göçmen Olmayan Vize başvuru aşamasında konsolosluk yetkilileri ile gerçekleştirilen mülakat sonucunda vize kararı başvuru sahibine bildirilmektedir. Vize başvurusunun onaylanması halinde Amerika vizesi başvuru sahibine ait pasaport ile birlikte 3 iş günü içerisinde belirtilmiş olan ev veya iş adresine en yakın PTT merkezine gönderilmektedir.
Vize başvuru aşamasında Amerika Konsolosluğu gerek görmesi halinde başvuru sahibini yeni bir mülakata davet edebilir veya ek evrak talebinde bulunabilir. Amerika Konsolosluğu’nun vize işlemlerini belirtilen süre içerisinde sonuçlandırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Vize başvuru işlemleri sonuçlanma gün sayısı tahmin edilenden uzun olabilmektedir. Amerika vize başvurusunun Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri resmi tatil günlerine veya konsolosluk yoğunluğuna denk gelmesi işlemlerin tahmin edilenden uzun sürede sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri Vize Reddi
Amerika vize başvurusu dahilinde gerçekleştirilen mülakat sonrasında konsolosluk yetkilileri başvuru sahibine vize sonucunu bildirmektedir. Vize başvurusunun ret kararı ile sonuçlanması halinde başvuru sahibine pasaportu iade edilir ve bu karar yazılı bir açıklama ile paylaşılır. Vize reddi belgesi 214 (b) olarak işaretlenmiş ise başvuru sahibinin ABD göçmen yasaları uyarınca vize almaya uygun bulunmadığı açıklanmış olmaktadır. Bu durumda kişinin yeniden başvuruda bulunması halinde vize harç bedelini tekrardan ödemesi, yeni bir vize mülakat randevusu alması ve olumsuz sonuçlanan vize başvurusunun ardından şartların değiştirdiğine dair yeni belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir.
Amerika vize başvurusunun Göçmenlik Yasası 214 (b) maddesine istinaden konsolosluk tarafından reddedilmesi halinde başvurunun tekrardan gözden geçirilmesi ve karara itiraz edilmesi söz konusu olmamaktadır. Göçmenlik Yasası 214 (b) maddesi uyarınca verilen ret kararına yönelik sorulan sorulara konsolosluk tarafından cevap verilmemektedir.
Amerika vize başvurusuna ait vize reddi belgesinin 221 (g) olarak işaretlenmesi halinde başvurusu sahibinin işlemlerine devam edilebilmesi için tamamlaması gereken ilave adımlar olduğu anlaşılmaktadır. 221 (g) işaretli vize ret belgesi içerisinde başvuru sahibinin tamamlaması gereken ilave adımların nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğine dair bilgiler yer almaktadır. Bu belge dahilinde başvuru sahibinin tekrardan vize harç bedeli ödemesine gerek bulunmamaktadır.
Amerika Konsolosluğu Göçmen Olmayan Vize Başvurusu Hakkında Önemli Hususlar
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı uyruklu vatandaşların, ABD vize başvuruların Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bu durumda Türkiye dış temsilcisi konumunda olan Amerika Konsolosluğu yetki alanı içerisindeki başvurular başvuru sahibinin Türkiye’deki bağlarına bakarak değerlendirmeye almaktadır. Türkiye sınırları içerisinden gerçekleştirilen başvuruların reddedilmesi halinde yabancı uyruklu vatandaşının bağlı olduğu ülke Amerika Temsilcilikleri aracılığı ile başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Amerika vizesi başvurusunun doğru olarak değerlendirilebilmesi için ikamet edilen ülke temsilcilikleri aracılığı ile başvuru yapılması tavsiye edilmektedir.
- Amerika Konsolosluğu görevlileri vize başvuru aşamasında başvuru sahiplerinin Amerika Göçmen Olmayan Vize için uygunluklarına karar vermektedir. Bu karar başvuru sahibinin kişisel şartlarına, seyahat planına, finansal kaynaklarına ve Amerika seyahati sonrası ülkesine geri dönmesini gerektirecek bağların bulunmasına bağlı olarak alınmaktadır. Amerika Konsolosluğu’nun değerlendirmelerine uygun olmayan başvurular ret sonucu alabilmektedir.
- Amerika vizesi başvuru sahibinin ticari amaçlı seyahati için B1 Vizesi, ziyaret amaçlı seyahati için B2 Vizesi başvurusunda bulunması halinde DS-160 başvuru formunda B1-B2 Vizesi kutucuğunu işaretlemesi gerekmektedir. F, H, I, J, L, M, O, P, R vize kategorilerinde hem başvuru sahibi hem de birlikte seyahat edecek aile bireyleri bulunabilmektedir. Aile bireyleri çalışma vizeleri (E, H, I, L, O, P, R), değişim vizesi ( J vizesi), öğreci vizeleri (F, M) başvuru sahibine eşlik edecek eş veya 21 yaşın altındaki çocukları kapsamaktadır.
- Amerika DS 160 başvuru formunun doldurulması aşamasında seyahat amacına uygun olan vize türünün seçilmesi gerekmektedir. Vize türüne uygun olan vize ücretini ödemek oldukça önem arz etmektedir. AmerikaDS-160 başvuru formu doldurulması aşamasında yanlış vize türünün işaretlenmesi halinde vize başvurusu Amerika Konsolosluğu tarafından olumsuz olarak değerlendirilmektedir. Bu durumda başvuru formunun tekrardan doldurulup Amerika Konsolosluğu vize randevusunun yeniden alınması gerekmektedir.
Amerika Vize Başvurusu – Sıkça Sorulan Sorular
Amerika vizesi sahibiyim fakat vizemin olduğu pasaportun geçerlilik süresi sona erdi. Yeniden vize başvurusunda bulunmalıyım bu durumda?
Geçerli vize olması durumunda ilgili vize ile Amerika seyahati yapılabilmektedir. Bunun için pasaportun yenilenmiş olması yeterli olmaktadır. Yenilenmiş pasaport ve hali hazırda var olan Amerika vizesi ile seyahat gerçekleştirilebilmektedir.
Amerika vize randevusu iptal edildiğinde herhangi bir sorun oluşturur mu?
Amerika vizesi için alınmış olan randevu başvuru sahibinin talep etmesi durumunda iptal edilebilmektedir. Söz konusu işlem için konsolosluk ile iletişime geçilmesi gerekliliği bulunmaktadır. Başvuru formu doldurulması aşamasında açılmış olan hesap üzerinden de randevu iptali yapılabilmektedir. Bir sonraki başvuruda tekrardan randevu alınması gerekmektedir.
Amerika Ziyaret Vizesi süresini uzatabilmek mümkün mü?
Amerika Ziyaret vizesi en fazla 90 gün yasal olarak ikamet hakkı ile başvuru sahibine tahsis edilebilmektedir. Söz konusu vize türü başvuru sahibinin başvurusu ile uzatılabilmektedir. Vize süresi uzatma talebi için bulunulan bölgedeki yetkili temsilciliğe talep edilen belgeler ile birlikte başvuru yapılması gerekmektedir.
Amerika Turistik Vize başvurusunda davetiye sunulması şartı var mıdır?
Amerika Turistik Vize başvuru işlemleri sırasında talep edilen belgeler arasında davetiye bulunmamaktadır. Fakat turistik gezi sırasında herhangi bir tanıdık kişinin yanında ikamet edilecek olması durumunda ilgili kişiden gönderilen davetiye değerlendirme aşamasında fayda sağlayabilmektedir.
Amerika vizesi için randevu almıştım fakat gidemedim, bu durumunda randevum geçersiz mi sayıldı?
Amerika vize randevusu tarih ve saatine sadık kalınmaması durumunda yeni bir randevu oluşturulması şartı aranmaktadır.