Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi
Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi, yolcu gemilerinde veya uluslararası hava yollarında çalışan kişilere tahsis edilmektedir. Mürettebat Vizesi ile ticari bir uçağın pilot ve uçuş ekibi, yolcu gemisi görevli kaptanı, teknisyenleri, tayfaları, aşçıları, garsonları, cankurtaranları, stajyerleri ve diğer hizmet personelleri seyahatlerini gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda C1/D Vizesi adı ile bilinmektedir.
Vize başvuru sahibinin uçak veya gemi ulaşımının Amerika üzerinden yapılacak olması halinde Amerika Transit Vizesi sahibi olunması gerekmektedir. Bu aşamada başvuru sahibinin Amerika C Transit Vizesinin gerekli olduğunu belirten işveren veya işveren temsilcisinden alınmış bir dilekçe ibraz etmesi gerekmektedir. Bu tip başvuru işlemlerinde konsolosluk vize türünü C1 ve D vizelerinin kombinasyonu şeklinde düzenleyebilmektedir.
Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi başvuru işlemlerini değerlendirme ve onay verme yetkisi yalnızca Amerika Konsolosluğu ve Amerika Büyükelçiliği’ne aittir. Başvuru işlemleri sırasında danışmanlık hizmeti alınan, konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinin başvuruları değerlendirme ve onay verme yetkisi bulunmamaktadır.
Amerika D- C1/D Mürettebat Vizesi Gerekli Evrakları
- En az 6 ay daha geçerliliği bulunan Pasaport,
- Online ortamda İngilizce olarak doldurulmuş Amerika DS-160 Vize Başvuru Formu,
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf,
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
- Seyahata dair tüm masrafların karşılanabilecek olduğunu kanıtlayan finansal belgeler,
- Seyahat amacını ve seyahat detaylarını belirten Vize Talep Dilekçesi,
- Başvuru sahibinin işvereni tarafından hazırlanmış olan, iş süresini ve seyahat tarihlerini ve yerlerini açıklayan yazı veya sözleşme evraklarının ibraz edilmesi gerekmektedir.
Mürettebat Kategorisine Göre Gerekli Ek Evraklar
Hava Yolu Çalışanları
İşveren tarafından hazırlanmış olan ve vize başvuru sahibinin firmasında çalıştığını doğrulayan, Mürettebat Vizesi talebini içeren resmi bir yazının ibraz edilmesi gerekmektedir.
Gemi Adamları
Gemi adamlarının başvuru aşamasında gemicilik acentasında mürettebat olarak çalıştığını doğrulayan Mürettebat Vizesi talebini içeren bir yazı ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca gemi adamı yeterlilik belgesi, liman cüzdanı ve yolcu gemisi ile yapılmış bir sözleşme veya işe alım acentasından alınmış bir yazının gerekli evraklara eklenmesi gerekmektedir.
Yolcu Gemisi
Yolcu gemisi çalışanlarının başvuru aşamasında yolcu gemisi ile yapılmış sözleşme ve işe alım acentesinden alınmış yazıyı gerekli evrakları arasına eklemeleri gerekmektedir.
Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi ile İlgili Önemli Hususlar
- Amerika B1/B2 Turistik veya Ticari Vize ve C1/D vizelerine eş zamanlı başvuru gerçekleştiren uçak ve gemi mürettebatı yalnızca bir vize başvuru ücreti ödeyerek Amerika vize mülakat randevusu alabilmektedir.
- Amerika Mürettebat Vizesi ile ülke sınırları içerisinde en fazla 29 gün ikamet edilebilmektedir. Belirtilen süre sona ermeden ülke sınırları içerisinden çıkış yapılması gerekmektedir.
- Amerika Birleşik Devletleri, Porto Riko, Hawaii, Alaska, Virgin Adaları ve Guam bu vize türü kapsamında yer almaktadır. Amerika sınırlarından ayrılmak için uluslararası sulardan yabancı bir limana seyahat edecek bir gemiye binilmesi gerekmektedir.
- Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi sahibinin eş ve çocukları çalışma amacı olmaksızın seyahat sırasında vize sahibine eşlik etmeleri halinde Amerika Turistik Vizesi sahibi olmaları gerekmektedir.
Amerika D-C1/D Mürettebat Vizesi – Sıkça Sorulan Sorular
Amerika aktarmalı olarak başka bir ülkeye seyahat edilmesi durumunda transit vize gerekiyor mu?
Amerika sınırları içerisinden başka bir ülkeye seyahat edecek olan kişilerin ilgili prosedüre uygun olarak seyahatlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Amerika Ziyaretçi Vizesine sahip olunmaması veya Vize Muafiyet Programı dahilinde bulunan niteliklerin karşılanmaması halinde ayrıca bir yol izlenmesi şartı aranmaktadır. Amerika aktarmalı olarak başka bir ülkeye giriş yapılacak olması halinde anlık ve süreli transit geçiş için Amerika Transit Vizesi (C) sahibi olunması gerekliliği bulunmaktadır.
Amerika konsolosluğu vize evrakları olarak hangi belgeleri talep etmektedir?
Amerika Konsolosluğu tarafından talep edilen belgeler başvuru yapılacak olan vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle ilk olarak seyahat amacına uygunluk gösteren vize türünün belirlenmesi gerekmektedir. Başvuru yapılacak vize türüne ait belgelerin eksiksiz olarak bir araya getirilerek konsolosluk değerlendirmesine sunulması gerekmektedir. Pasaport, Biyometrik Fotoğraf, Vize Başvuru Formu, Vize Talep Dilekçesi, Mesleki durumu gösteren evraklar tüm vize türlerine ait başvurularda talep edilen belgeler arasında yer almaktadır.
Amerika vize formu nasıl doldurulur, form doldurmadan başvuru yapılabilir mi?
Amerika vize formu Amerika Konsolosluğu tarafından hazırlanmış olan resmi bir belgedir. Her başvuruda Amerika Vize Başvuru Formu (DS-160 Formu) doldurulması zorunluluğu bulunmaktadır. Başvuru formları başvuru sahibi kişiyi tanımaya ve gerçekleştireceği seyahatin amacını ve detaylarını öğrenmeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu nedenle tüm sorulara eksiksiz, gerçeğe uygun, tutarlı yanıtlar verilmesi başvurunun olumlu olarak sonuçlanabilmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.
Amerika multi vize nedir hangi durumlarda alınabilir?
Multi vize kişilere vize aldıkları ülkeye birden fazla kez giriş yapabilme hakkı vermektedir. Amerika sınırları içerisine yapılacak olan seyahatin multi vize gerektirmesi veya uzun süreli vize olması gibi durumlarda çoklu giriş hakkı verilebilmektedir. Bu hak yalnızca konsolosluk değerlendirmesi ve onayı sonrasında kişilere tahsis edilebilmektedir.
Amerika vizesi nereden alınır ve kaç günde çıkar?
Amerika vizesi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hizmet vermekte olan yetkili diplomatik temsilcilikler aracılığıyla ve akredite vize başvuru merkezleri aracılığıyla alınabilmektedir. Başvuruları kabul etme ve değerlendirme kararı yalnızca Amerika Konsolosluğu yetki alanı içerisindedir. Amerika Konsolosluğu tarafından yapılan vize talepleri ortalama 4-5 iş günü içerisinde değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır. Resmi tatil günleri, konsolosluk yoğunluğu, ek evrak talep edilmesi gibi durumlarda sonuçlanma gün sayısında değişiklik meydana gelebilmektedir.