close
Üye Girişi
close
Onay Kodu
Kodu girmeniz için kalan süre
04:58
Hızlı Erişim
close white
İlgili Sonuçlar

    Almanya Üniversite Eğitimi

    Almanya Üniversite Eğitimi

    Almanya Üniversite Eğitimi bilgi sayfamıza hoş geldiniz. Almanya Federal Cumhuriyeti bilim ve araştırma konusunda geleceğe yatırım yapmak amacıyla yabancı uyruklu ve belli nitelikteki öğrencileri üniversite eğitimi için kabul etmektedir.

    Almanya, üniversite eğitimi görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin başvurularını belli koşullar doğrultusunda kabul etmektedir. Bu koşullar her ülkede değişkenlik göstermektedir.

    Bilindiği üzere Almanya özellikle sanayi olmakla birlikte birçok alanda ve sektörde gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Almanya’da göreceğiniz lisans eğitimi öğrencilere kariyerleriyle alakalı birçok ayrıcalık sağlayıp, yol gösterecektir.

    Bu başvuruyu gerçekleştirmeden önce Türk vatandaşlarının Türkiye’de üniversite eğitimi görebilmeleri için gereken, ÖSYM tarafından uygulanan üniversiteye giriş sınavlarından (YGS/LYS) başarı elde etmeleri gerekmektedir. Sınavdan aldığınız puanla 4 yıllık bir lisans programını kazanmış olmalısınız.

    Kazandığınız üniversite devlet veya vakıf üniversitesi olabilmekte ve KKTC üniversiteleri de bu başvurularda kabul edilmektedir, ancak açık öğretim kazandıysanız başvurunuz kabul edilmemektedir. Başvurunuz kabul edildiği takdirde Türkiye’de kazandığınız bölümü veya bu bölüme denk olan başka bölümleri okuma hakkına sahip olursunuz.

    Öncelikle yapmanız gereken Almanya’da okumak istediğiniz üniversitelere başvuru yapmaktır. Başvurunuzu en geç 1 sene içinde yapmanız gerekmektedir, zira Almanya’da kazandığınız bölümün geçerliliği yalnızca 1 yıldır. Bu başvuruları gerçekleştirdikten sonra eğer üniversiteye kabul edildiyseniz, Almanya’nın öğrenim dili Almanca olduğundan dolayı Almanya Devleti sizden bir dil yeterlilik belgesi ibraz etmenizi talep etmektedir.

    Bu belge yalnızca Almanya’nın yetkilendirdi TestDAF sınavından alınabilmektedir. Bu sınavdan en az 5 üzerinden 3 puan aldığınız takdirde, Almanya’daki çoğu üniversite bu seviyeyi yeterli görecektir. Fakat bazı prestij sahibi üniversiteler Almanca üniversite eğitimi almak için bu dereceyi yeterli görmemektedir. Bu seviyenin yeterli olup olmayacağı hakkındaki bilgiyi başvurduğunuz üniversitelerden alabilirsiniz.

    Almanca eğitiminizi nerede ve nasıl alacağınız ile ilgili üniversiteler tarafınca bir sınırlandırma getirilmemiştir. Eğer Türkiye’de bir bölüme kayıt yaptırdıysanız ve bölümü okumaktaysanız, aynı prosedürler bu öğrenciler için de geçerlidir.

    Almanya’daki bazı üniversitelerde Türkiye’de okuduğunuz fakültenin belirli dersleri için denklik alarak Almanya’da bu dersleri vermeden öğreniminize devam edebilirsiniz. Üniversiteye yaptığınız başvuru kabul edildiği takdirde, Almanya’dan alacağınız kabul belgesi (Zulassungsbescheid) veya şartlı kabulü gösteren belgeler konsolosluğa yapacağınız vize müracaatı için gereklidir.

    Almanya Üniversite Eğitimi Başvurusunda Gereken Evraklar Nelerdir?

    Almanya Üniversite Eğitim için Üniversitelere yapacağınız başvurularda burada eğitim gördüğünüz liseden alacağınız,

    • Lise diploması,
    • Lisede gördüğünüz derslerin not dökümü,
    • ÖSYM yerleştirme belgesi gerekmektedir. Bu belgelerin tamamı noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.
    • Neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair motivasyon yazısı. Bu yazı başvuru sahibi tarafından yazılan, neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair bir yazıdır. Bu yazı Almanca dilinde olmalıdır.

    Kabul aldığınız üniversite ayrıca ek evrak talebinde bulunabilir. Ayrıca vize başvurusunda Almanya Konsolosluğu ek ve güncel başka evraklar ibraz etmenizi talep edebilir.

    Almanya’da Üniversiteye Yapılan Başvuru Kabul Edildikten Sonra Ne Yapmalıyım?

    Öncelikle başvurunuz eğer bir üniversite tarafından kabul edildiyse gitmek istediğiniz üniversiteden kabul belgesi almanız gerekmektedir. Bu belgeye sahip olduktan sonra gerekli diğer evraklarla vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

    Başvurmanız gereken vize Ulusal Vize (D tipi) kapsamına girmekte olup yapacağınız işlemler için normal vize başvurusuna ek olarak başka evraklar istenebilmektedir. Bu başvurular doğrudan Almanya Konsolosluklarına veya Almanya Büyükelçiliğine yapılabilmektedir.

    Almanya Konsoloslukların belirlediği saat ve tarihlerde randevu almanız gerekmektedir. Randevu tarihi geldiğinde belirtilen tüm evrakları yanınızda götürmeli ve konsolosluk yetkililerine ibraz etmelisiniz. Bu evraklar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, evrakların güncel tarihli ve aslı ibraz edilecek şekilde olmasıdır.

    Almanya Konsolosluğu bazı evrakların Almanca tercümelerini isteyebilmektedir. Bu evraklar için asıllarıyla beraber Almanca tercüme edilmiş olanlarını da ibraz etmeniz gerekmektedir.

    Almanya Vize Başvurusu İçin Randevuyu Nasıl Alabilirim?

    Almanız gereken vize uzun süreli Ulusal Vize (D tipi) kategorisine girmektedir. Bu tip vizelerde başvurular doğrudan Almaya Konsoloslukları veya Almanya Büyükelçiliğine yapılmalıdır.

    Başvuru yapmak için öncelikle bu kurumlardan onların belirlediği gün ve saatlerde iletişime geçerek randevu alabilirsiniz. Randevu tarihleriniz konsoloslukların çalışma gün ve saatlerine, yoğunluk durumlarına göre doğru orantılı olmakta ve konsolosluk yetkilileri tarafından belirlenen gün ve saatlere verilir.

    Başvurularınızı gitmek istediğiniz tarihten en az 2 ay önce yapmanızda fayda vardır.

    Almanya D Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

    1. Başvuru Formu:

    Almanya’ya üniversite öğrenimi için vize başvuru yaparken doldurulması gereken Ulusal Vize başvuru formudur. Bu başvuru formunda istenilen bilgiler Almanca dilinde ve eksiksiz olmalı, başvuruda bulanacak kişinin ıslak imzasını taşımalıdır. Bu form birkaç sayfadan oluşan uzun bir form olduğundan dolayı dikkatli bir şekilde gerekli yerler atlanmadan doldurulmalıdır. Bu form hakkında çıkabilecek bir sorunda; eksik bilgi veya imza olmaması halinde Almanya Konsolosluk yetkilileri başvurunuzu geçersiz sayacaktır.

    2. Pasaport:

    Almanya Ulusal Vizesine başvuru yaparken gerekli olan pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerli olması gerekmektedir. Eğer başvuru sahibinin pasaportu yok ise, pasaport başvurusu için gerekli evrakları temin edip il veya ilçe Emniyet Müdürlüklerindeki Pasaport Şube Amirliklerine başvuru yapması gerekmektedir. Pasaport için başvurularınızı internetten yapabilirsiniz.

    3. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf:

    İstenilen biyometrik fotoğraflar en fazla 6 ay önce çektirilmiş güncel fotoğraflar olmakla birlikte, biyometrik özelliklere uygun olmalıdır. Çektirmeniz gereken biyometrik fotoğraflar 35 x 45 milimetre ölçülerinde olmalı.

    Başvuruda bulunan kişinin yüzünü kapatacak herhangi bir aksesuar olmayacak veya önüne saç gelmeyecek şekilde tam karşısından resmi çekilmelidir. Bazı dini gerekçeler için Almanya Konsolosluğu istisna yapabilmekte olup, bu tip durumlarda da dâhil gözlerin önü kapalı olmamalıdır.

    4. Motivasyon Yazısı:

    Motivasyon Yazısı üniversitelere başvuru yaptığınız sırada onlara yazdığınız, neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair bir yazıdır. Bu yazıyı da yine Konsolosluğa yapacağınız başvurularda ibraz etmeniz gerekmektedir.

    5. Özgeçmiş Yazısı:

    Yazacağınız özgeçmiş zaman sıralı olmalı ve sizin hakkınızda birçok bilgiyi içerisinde barındırmalıdır. Bu bilgiler;

    • Eğitimler,
    • Beceri ve yetenekler,
    • Deneyimler,
    • İlgi alanları gibi bilgilerdir. Özgeçmişinizde dil sade ve akıcı olmalıdır. Konsolosluk bu belgenin de Almanca tercümesini talep etmektedir.

    6. Eğitiminizle Alakalı Belgeler:

    a. Eğer daha önceden üniversite eğitimi almadıysanız:

    Üniversitelere başvuru sırasında ibraz ettiğiniz belgeleri konsolosluğa yapacağınız başvuru sırasında da ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler;

    • Lise mezuniyet diploması,
    • ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavlarından elde ettiğiniz ve bu başarıyla bir üniversitenin 4 yıllık bölümüne girmeye hak kazandığınızı (tercih yapmış ve hali hazırda bir bölüme yerleşmiş olduğunuzu gösteren) belge,
    • Lise not dökümünüz olmaktadır. Bu belgeler noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.

    b. Eğer daha önceden bir üniversitede eğitim görmeye başladıysanız:

    Üniversiteye başvuru sırasında ibraz ettiğiniz belgeleri Konsolosluğu yapacağınız vize başvurusunda da ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler;

    • Üniversitenizin öğrenci işlerinden alacağınız güncel öğrenci belgesi,
    • Üniversite öğreniminiz sırasında aldığınız notları ve not ortalamanızı gösteren Transkript,
    • Eğer daha önceden bir üniversite bitirdiyseniz buna ait diploma ve mezun olduğunuz lise diploması,
    • Lise not dökümünüz olmaktadır. Bu belgele noter onaylı ve Almanca tercüme edilmiş olmalıdır.

    7. İş Tecrübeleri Hakkında Belgeler:

    Eğer daha önceden edindiğiniz iş tecrübesi veya staj varsa bunu gösterecek belgeler istenmektedir. Bu belgeler Almanca tercüme edilmiş olmalıdır. Bu belgeleri eskiden çalıştığınız iş yerinden isteyebilirsiniz.

    8. Kabul Belgesi:

    Üniversiteye başvuru yaptıktan sonra oradan aldığınız kabul belgesi (Zulassungsbescheid) veya Şartlı kabulü gösteren belge (ön kayıt, başvuru teyidi) ibraz edilmelidir.

    9. Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği:

    Bu belge Almanya Ulusal Vize başvurusunda bulunan kişinin nüfus bilgilerini ve nüfus kaydı ile ilgili tüm olayları eksiksiz bir şekilde içermelidir. Kişinin nüfus kayıt örneğindeki Düşünceler kısmı eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olmalıdır.

    Bu evrakta eksik olmaması gereken bilgilerin arasında, Anne ve baba hakkındaki bilgiler, sahip olduğunuz vatandaşlık, gibi bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerin eksik olması durumda başvurunuz geçersiz sayılacaktır.

    Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt örneğinizde bu bilgilerin bulunmasıyla birlikte Almanya Konsolosluğu sizden bu bilgilerle ilgili ek evrakları isteyebilmektedir. Bu belgeyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği tek yetkili yer Nüfus Müdürlükleridir.

    10. Seyahat Sağlık Sigortası:

    SGK’dan alınmış yurt dışı sağlık sigortası (Formül A/T 11). Eğer bu belgeyi ibraz etmeyecekseniz, Seyahat Sağlık sigortası yaptırdığınıza dair belgenin aslı ibraz edilmelidir.

    Seyahat sağlık sigortası Almanya’ya gidiş tarihinizden sonraki 3 ayı içerisinde bulundurmalıdır. Bu belgenin bitim tarihinden önce Almanya’da öğrenci sağlık sigortası yaptırmanız gerekmektedir.

    11. Geçiminizi ve Öğrenim Masraflarınızı Ne İle Karşılayacağınıza Dair Belgeler:

    Almanya’da göreceğiniz öğrenim masraflarını karşılayabileceğinizi ve orada ilk bir yıl çalışmadan geçim sağlayabileceğinizi gösteren belgeler başvuru sırasında ibraz edilmelidir.

    Bu süreçte size sponsor olacak (finansınızı sağlayacak) kişi birinci derece akrabanız olmalı ve ona ait son 3 ayın maaş bordroları ve banka hesap dökümleri ibraz edilmelidir.

    Aynı zamanda bu kişi veya kişilerin size sponsor olduğuna dair bir dilekçe yazılıp, Almanca tercümesiyle ibraz edilmelidir. Böyle bir durumda Almanya’da bloke hesap hizmeti veren bir bankaya teminat ödemesi yapılmalıdır.

    Bu bankaya yatırılacak miktar en az 8.640 Euro olmalıdır. Bu miktar Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın yıllık burs miktarı olarak belirlenmiştir. Bu miktara bankada yapacağınız işlem ücretleri dâhil değildir. Bu miktar aylık en az 720 Euro çekilebilecek durumda olmalıdır. Bu hesabı Almanya’da bu hizmeti veren herhangi bir bankadan açtırabilirsiniz. Bu konuyla ilgili bankalarla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

    12. Adli Sicil Raporu:

    Almanya Federal Cumhuriyeti daha önceden bir suç işlemiş kişilerin başvurularını kabul etmemektedir. Adli sicil raporunuzda bu tipte bir suç veya olay olmaması gerekmektedir.

    13. Almanca Dil Yeterliliği Belgesi:

    Üniversite başvuru sırasında ibraz ettiğiniz TestDAF sınavından elde ettiğiniz başarıyı gösteren belgeyi, vize başvurusu sırsında da ibraz etmeniz gerekmektedir. Eğer Almanca dil eğitiminizi üniversiteye başlamadan ilk bir yıl içerisinde orada almayı planlıyorsanız bunu gösteren belgeleri ibraz etmeniz gerekmektedir.

    Üniversiteye başvuru yapmadan Almanya’ya gidip oradan bilgi edinebilir miyim?

    Almanya Federal Cumhuriyetinin üniversite öğrenci adaylarına böyle bir uygulaması bulunmaktadır. Dilerseniz üniversite kabul belgeniz olmadan da Almanya’da 9 aylık bir süreyle orada kalabilir, yerinde ve doğru bilgileri bizzat edinebilirsiniz.

    Bu başvuruyu gerçekleştirirken Konsolosluk yetkilileri sizden orada üniversite eğitimi alacağınıza dair bilgileri belgelemenizi istemektedir. Almanya orada öğrenim göreceğiniz dalın size ve üniversite öncesinde gördüğünüz eğitime uygun olup olmadığını denetlemektedir. Bu başvuruyu yaparken şartlı koşul veya kabul belgesi alamayacağınızdan bunun dışındaki tüm evrakları eksiksiz ibraz etmelisiniz.

    Almanya Üniversite Eğitimi için bilgi vermeye çalıştık.

    Bize Ulaşın!

      × WhatsApp'tan Bize Yazın!