Almanya Dil Okulu Vizesi
Almanya dil okulu vizesi bilgisini sayfamızda bulabilirsiniz. Almanya Federal Cumhuriyeti gerek kendi ülkesindeki yabancıların gerekse Almanya dışındaki ülkelerde Almanca dilinin öğretilmesi faaliyetlerinde oldukça etkin kültürel faaliyetler yürütmektedir. Bu kapsamda Türkiye’de bulunan Goethe Enstitüleri aracılığı ile Almanca öğrenmek isteyenler için Alman Konsolosluğu dil kursu hakkında bilgilendirme desteği sağlamaktadır.
Türkiye’den Almanya’ya dil okulu talepleri de her geçen yıl artmaktadır. Almanya’da dil okuluna gitmek isteyen Türk vatandaşlarının Almanya dil eğitimi vizesi alması gerekir. Almanya’da dil kursu vizesi 90 günden uzun ve 90 günden kısa olmak üzere iki farklı değerlendirmeye tabidir.
90 Günden Az Süren Almanya Dil Vizesi
Almanya’da eğitim alacağınız dil okulunun toplam eğitim süresi 90 günü aşmayacaksa kısa süreli Almanya Schengen vize başvurusu yapılması gerekir. Vize başvurusu esnasında dil okulundan alınan kayıt kabul belgesi, kursa yapılan ödemelerin dekontları da sunulmalıdır.
Yeşil pasaport sahibi olup Almanya’da bir dil okuluna gitmek isteyen kişiler, Almanya vizesinden muaftır. Ancak Bordo pasaport olarak da bilinen umuma mahsus pasaport sahipleri dil okulu vizesi almalıdır.
90 Günden Uzun Süren Almanya Dil Vizesi
Almanya’da 90 günü aşan bir dil okulunda eğitim görmek isteyen kişiler Almanya dil okulu vizesi almalıdır. Almanya yoğunlaştırılmış dil kursu vizesi başvurusu yapılabilmesi için devam edilecek olan kursun haftada en az 18 saat ders programı olmalıdır. Bu vizeye, üniversite eğitimine hazırlık amaçlı olmayan sadece Almanca öğrenimi amacıyla kayıt yaptırarak dil okullarına gidecek kişiler başvurmalıdır.
Almanya yoğunlaştırılmış dil kursu vizesi, Almanya’da Almanca öğrenimi görmek amaçlı kurs süresi boyunca verilen bir Almanya dil vizesidir. Üniversite eğitimine hazırlık amaçlı olan ve kurs bitiminde Almanya’daki bir üniversitede eğitim almak isteyen kişiler Almanya’da üniversite eğitimi vizesine başvuru yapmalıdır. Bu vize ise burslu veya burssuz olarak başvuru sürecinde değişiklik göstermektedir.
Almanya dil kursu vizesi Almanya seyahatinden önce kişinin bulunduğu ülkeden Almanya Konsolosluğu’na vakitlice başvuru yapılarak alınmalıdır. Kişinin Almanya’daki bir kurstan kabul alması, kursa ödeme yapması Almanya dil eğitimi vizesi alabileceğini garanti etmez.
Almanya Dil Okulu Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Almanya’da yoğunlaştırılmış dil eğitimi almak isteyen ve belirlediği bir kurstan kabul veya ön kabul almış kişiler aşağıdaki evrakların orijinalleri ile birlikte ikişer fotokopisini de sunmalıdır. 90 günü aşan dil okulu vize başvurularının bir Ulusal vize türü olduğu unutulmamalıdır.
Orijinalleri ile birlikte 2 nüshası sunulması gereken evraklar;
- Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş 2 adet Almanya Ulusal vize başvuru formu
- İkamet yasasının 54. maddesi gereğince doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış ek belge
- Pasaport (Son 10 yılda alınmış, en az 2 sayfası boş, planlanan dönüş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır)
- 2 adet vesikalık biometrik fotoğraf (Son 3 ay içinde çekilmiş, arka fon beyaz, 35×45 mm ebatlarında olmalıdır)
- Ayrıntılı özgeçmiş (Almanca veya İngilizce olmalıdır)
- Motivasyon yazısı. Neden dil okuluna gitmek istenildiği, Almanca öğrenme motivasyonu ve Almanya dil okulu vizesi talebi hakkında detaylı bir yazı yazılmalıdır.
- Varsa daha önce katıldığınız Almanca kurs katılım belgeleri
- Almanca dil kursu mevcut mesleğiniz veya gelecekteki mesleğiniz için gerekliyse ayrıntılı iş yeri teyit yazısı. İş yerinden alınan bu yazıda, iş yerindeki pozisyon, aylık gelir bilgisi ve pozisyon gereği Almanca dil öğreniminin gerekliliği belirtilmelidir.
- Almanya’daki bir kurstan kayıt kabul veya ön kabul belgeleri
- Almanya’daki kursa yapılan ödeme dekontları
- Düşünceler kısmı doldurulmuş, tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Almanya’da geçimin nasıl sağlanacağını gösteren finansal kanıtlar.
- Almanya’da planlanan kalış süresinin tamamını kapsayan seyahat sağlık sigortası. SGK tarafından tanzim edilen A/T 11 belgesi sunulabilir.
Alman Konsolosluğu dil kursu belgelerinin orijinallerini talep etmektedir.
Almanya Dil Okulu Vizesi için Finansal Kanıt Yolları
Almanya’da bir dil kursundan eğitim almayı planlayan kişiler, vize başvuruları sırasında dil kursu süresi 90 günden uzun veya kısa olması farketmeksizin geçim kaynağı ispat etmek zorundadır. En çok tercih edilen yöntem Almanya’daki bir bankadan bloke hesap açmak olsa da alternatif yöntemler mevcuttur.
-
Bloke Hesap
Bloke hesap, Almanya’da üniversite eğitimi, dil eğitimi gibi amaçlarla bulunmak isteyen kişilerin vize başvurusu esnasında sunmak zorunda olduğu en sık tercih edilen yöntemdir. Bloke hesap Almanya’daki bir bankadan hesap açtırılarak mevcut paranın aylık azami çekim tutarı belirlenmesi yolu ile uygulanır. Almanya Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın 2021 yılı itibariyle belirlediği yıllık burs miktarı 10.236 Avro’dur. Bu miktarın aylık çekim tutarı yalnız (1/12) 853 Avro olmalıdır. Almanya’daki dil kursunun süresi göz önünde tutularak bu miktar aylık olarak yeniden hesaplanabilir. Örneğin 6 aylık dil kursuna gitmek isteyen kişi, bloke hesapta aylık 853 Avro çekilebilir tutarın 6 katını yatırabilir.
Bloke hesap Türkiye’den açılabilmektedir. Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın belirlediği miktarlara banka işlem ücretleri dahil değildir.
-
Almanya Yabancılar Dairesi’ne Verilmiş Taahhütname
Almanya’da dil eğitimi amaçlı bulunmak isteyen kişiler vize başvurusu esnasında Bloke Hesap yerine taahhütname sunabilirler. Buna göre, geçim masraflarınızı karşılayacak kişi, Almanya’daki Yabancılar Dairesi’ne giderek, eğitim süresince Federal Öğrenimi Teşvik Yasası’nın belirlediği yıllık burs miktarını karşılayacağını taahhüt edebilir. Bu taahhütnamedeki iddia, taahhütnameyi veren kişi tarafından ispat edilmelidir. Vize başvurusu esnasında Konsolosluğa sunulan taahhütnamede ödeme gücünün ispatlandığı ibaresini taşımalıdır. Ödeme gücü inandırıcı bulunmuştur ibaresi vize başvuruları sırasında yeterli olmamaktadır.
Almanya’da dil eğitimi süresince bir işte çalışmak yasaktır. Almanya dil kursu vizesi, kişiye çalışma izni vermemektedir.
Almanya Dil Okulu Vizesi Sonuçlanma Süresi
Almanya dil okulu vizesi bir Ulusal vize türü olup, vize sonuçlanma süreleri Almanya Schengen vizesi sonuçlanma süresinden uzundur. Dil kursu vizesi Almanya Konsolosluğu’nun yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Ulusal vize kategorisinde yapılan bir vize başvurusunda değerlendirme sürecine Almanya’daki yerel makamlar da dahil olduğundan süreç uzayabilmektedir.
Almanya Ulusal vize başvurularının sonuçlanma süresi genellikle 1 ay ile 3 ay arasında olmaktadır. Ancak Konsolosluk, başvuruda sunulan evraklara ek olarak evrak isteme hakkına sahiptir. Ayrıca resmi tatiller bu süreye dahil değildir. Dönemsel olarak Konsolosluğun yoğun olduğu dönemde yapılan başvurularda da vize sonuçlanma süreleri uzayabilmektedir. Bu durumda Konsolosluk anlayışınızı rica eder.
Vize Sonucuna İtiraz
Almanya vize başvurusunun gerekli değerlendirmeler sonucunda red ile sonuçlanması da mümkündür. Başvuru esnasında tüm evrakların eksiksiz olarak sunulması, kişiye vize garantisi vermemektedir. Konsolosluk ve Almanya’daki yerel makamların değerlendirmesi sonucunda seyahat amacının kanıtlanamaması, kişinin Almanya’ya giriş talebinde asıl amacını gizlemesi, yeterli finansal kanıtın bulunamaması gibi nedenlerle vize başvurusu red ile sonuçlanabilmektedir.
Almanya dil okulu vizesi başvurusunun red ile sonuçlanması halinde başvuran kişinin redde itiraz hakkı ve başvurunun yeniden incelenmesini isteme hakkı bulunmaktadır. Vize reddine itiraz, başvuru yapılan Almanya Konsolosluğu’na bir dilekçe yolu ile yapılır. İtiraz dilekçesinde, vize reddinde belirtilen nedenlerin aksinin ispatlanması ve bu ispatın da açıkça belirtilmesi beklenir. Vize reddine itiraz işlemi şahsen veya yasal olarak yetkilendirilmiş bir kişi (avukat veya noter onaylı vekalet verilmiş başka biri) aracılığıyla yapılabilmektedir. 18 yaşından küçük kişilerin vize reddine itiraz edebilmesi için yasal veli veya vasileri tarafından işlemin yürütülmesi gerekir.
Vize itiraz dilekçesi, başvuru yapılan Almanya Konsolosluğu’ndan gelen red cevabının kişinin eline ulaşmasından itibaren 1 ay içinde Almanya Konsolosluğu’na ulaşmış olmalıdır. İtiraz dilekçesi, yazılı ve şahsen imzalanmış olarak email, faks veya posta yolu ile gönderilebilir. İtiraz dilekçesinde standart bir form bulunmadığı için kişinin itiraz ettiği hususları net ve anlaşılır bir şekilde belirtmesi beklenir.
Vize reddine itiraz işleminde Konsolosluğun herhangi bir ücret talebi bulunmamaktadır. Vize reddine itiraz işlemi Konsolosluk vize bölümü tarafından ayrıntılı olarak incelendiğinden değerlendirme süreci genellikle 3 ayı bulabilmektedir.
Almanya Ulusal vize kategorisinde olan Almanya’da dil kursu vizesi başvuruları deneyim, bilgi ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Vize başvuruları süresince yetkili yasal danışmanlık ofislerinden profesyonel destek almanız tavsiye olunur. Almanya Erasmus vizesi için sayfamızdan da bilgi alabilirsiniz.